Na današnji dan: Radio Ljubljana

Prvi slovenski radio, Radio Ljubljana, je začel poskusno oddajati 1. septembra 1928, uradno pa se je oglasil ob 10. obletnici osvoboditve izpod Avstro-Ogrske 28. oktobra 1928.

Oče slovenske radiofonije je tržaški Slovenec Marij Osana, ki je življenje posvetil telefoniji, telegrafiji in radiu. Leta 1926 je prevzel vodstvo telefonske in telegrafske službe za Jugoslavijo v Beogradu. Kot zaveden Slovenec je kmalu poskrbel, da je bila ena od radijskih postaj, ki so jih naročili na račun reparacij po prvi svetovni vojni iz Nemčije, določena za Slovenijo. Takrat je bilo sicer pri nas že nekaj radijskih sprejemnikov, vendar pa so lahko poslušali samo redke evropske radijske postaje.

Uvodni govor ob nastopu slovenskega radia je imel ob 16. uri Franc Saleški Finžgar, takratni predsednik prosvetne zveze.

Za njim je Oton Župančič recitiral odlomke iz svoje Dume, sledil pa je koncert opernega orkestra. Zvečer so prenašali iz ljubljanske opere Prodano nevesto. Vse oddaje so bile v živo. Oddaje v živo so izredno cenili, včasih so celo pretiravali.

Fotografija je simbolična.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več