Dr. Vasko Simonitti v sinočnji oddaji Intervju ostro in brez dlake na jeziku

Slovensko javnost je včeraj zvečer dodobra pretresla oddaja Intervju, ki jo je vodil Jože Možina. Njegov gost, dr. Vasko Simonitti, slovenski zgodovinar in bivši kulturni minister RS, je bil v oddaji zelo oster do aktualnega dogajanja na slovenski kulturni sceni, na RTV-ju, pa tudi o sedanjem predsedniku vlade je povedal par krepkih.

Da si bo nedeljski intervju obvezno ogledati, so namigovali že sami gledalci na Twitterju.

Erika Planinšec – Twitter

Na Twitterju so se ob zaključku oddaje dobesedno vsuli odzivi predvsem podpornikov desnega političnega pola, ki so tako voditelju kot gostu čestitali za oddajo, ki “odpira oči” in kakršnih bi si na javni televiziji želeli več.

zadnikar zdenka – Twitter

Takoj po oddaji pa je “tvitnil” tudi Jože Možina in se gledalcem zahvalil za izjemen odziv:

Jože Možina – Twitter

Gosta in pogovor so na TV SLO pred dnevi napovedali z naslednjimi besedami:

“Gost tokratnega Intervjuja je slovenski zgodovinar in nekdanji minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, ki je bil med svojim ministrovanjem pogosto tarča hudih napadov, a se je nanje ostro odzival tudi sam. V pogovoru, ki ga je vodil Jože Možina, sta se dotaknila trenutnih razmer v Evropi, ko sta zaradi ruskega napada na Ukrajino pod vprašajem enotnost in prihodnost Evropske unije. Ta je po mnenju Simonitija najvarnejši prostor za obstanek in razvoj Slovenije.
Glede aktualnih razmer je povedal, da ga je izid zadnjih parlamentarnih volitev presenetil zaradi velike razlike med strankami, obenem pa je mnenja, da je bil izid posledica nebrzdane propagande proti vladi, ki so jo večinski mediji kljub odličnim rezultatom vladanja izvajali ves čas. Glede zdajšnje oblasti in zlasti Gibanja Svoboda Simoniti pravi, da ga to Gibanje spominja »na neke zadeve, ki so bližje nesvobodi kot pa svobodi, ki jo zagovarjajo.« Simonitija motita pretirana samozavest in nastopaštvo, ki je po njegovem »premosorazmerno z gospodovo neumnostjo«. Kot skrajno nedopustna propaganda, ki si jo po njegovem privoščita nekdanji predsednik Kučan in tudi premier Golob pa je za Simonitija etiketiranje političnih nasprotnikov s fašisti. Predsedniku vlade Golobu svetuje, da glede fašizma pomete pred svojim pragom in dodaja: »To so zelo hude besede in so zelo žaljive, teh izrazov se ne more kar poljubno uporabljati. To niso preproste stvari, ker so ljudje res ogromno trpeli, in v demokratičnem sistemu ni primerno kar tako lepiti neke nalepke. Mislim, da je človek, ki to govori, ki na tak način žali, bedak … Ne morem drugače reči.« Pojasnil je tudi svoje ostre nastope ob interpelaciji v parlamentu, ko je poslanca Matjaža Nemca okarakteriziral, da »ne zna nič«.
V pogovoru sta se z voditeljem dotaknila tudi afere Smodej. Glede te je Simoniti napovedal, da ob morebitni vpletenosti politike v afero sodnega epiloga ne bo, ker sta dela policije in pravosodja »dobesedno v žepu leve politične opcije«. V nadaljevanju se je nekdanji minister za kulturo opredelil tudi do novele zakona o RTV-ju, ki jo je po njegovem mnenju treba zavrniti, saj namesto napovedane depolitizacije prinaša politizacijo javnega zavoda pod krinko nekaj izbranih levičarskih organizacij civilne družbe, ki naj bi imele vodilno vlogo v Programskem svetu. Komentiral pa je tudi po njegovem nesprejemljivo ravnanje v zadnjih dneh, ko nekateri novinarji in uredniki zlorabljajo programski čas javnega medija za aktivizem. Ob koncu je dr. Simoniti glede prihodnosti Slovenije in Evrope poudaril, da velja vztrajati pri demokraciji, pluralni družbi in svobodi govora pa tudi, da si želi, da bi Evropska unija obstala in bila dosledna pri obrambi svojih temeljnih načel.” (Vir: TV SLO)

Oddajo Intervju si v celoti lahko ogledate s klikom na povezavo TUKAJ.

Naslovnica: posnetek zaslona

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več
[obvestilnik logo="prikazi" target="_blank"]