Na pročelje ajdovske glasbene šole so po treh letih le dodali ime Vinka Vodopivca, po katerem se šola imenuje

Po skoraj treh letih od otvoritve nove Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina v prenovljenih prostorih stare ajdovske osnovne šole, še prej gimnazije (ajdovci jo poznamo kot “stavbo dve”), so na pročelje šole namestili še napis z imenom skladatelja Vinka Vodopivca po katerem šola nosi ime.

Glasbena šola se namreč v Ajdovščini že od nekdaj imenuje “Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina”, kar tudi dokazuje manjša uradna tabla ob vhodu ter tabla šole. Pa vendar je na pročelju šole manjkalo ime skladatelja Vinka Vodopivca. Uradno naj bi ne bilo prostora za ime, je pojasnjevalo vodstvo šole.

Vinko Vodopivec, narodni voditelj in duhovnik velja za enega največjih primorskih skladateljev in je močno zaslužen za razvoj slovenske glasbe, posebej na Primorskem.

Tabla Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina Foto: Selma Bizjak

Navkljub burnim polemikam in številnim pozivom po otvoritvi novih prostorov šole se župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin takrat ni odločil, da bi dopolnili nepopolno ime šole na njenem pročelju.

Portal Vipavska je o tem pisal prvi. Objavo, ki je podrla vse rekorde branosti in se je precej širila po družbenih omrežjih medtem, ko je “uradna” Ajdovščina molčala, so povzeli tudi osrednji mediji TUKAJ. Proti cenzuri imena se je oglasila tudi skupina primorskih duhovnikov: KLIK. Je pa pročelje brez imena Vodopivca, kot si ga je zamislila ravnateljica šole Bernarda Paškvan, podprl Radio Ognjišče na čelu z urednikom Tadejem Saderjem. Urednik Vipavske Tino Mamić je takrat Saderju očital manipulacije: KLIK

Na cenzuro imena, ki se je zgodila na novem pročelju prenovljene glasbene šole so opozorili ljudje, najprej Jožko Premrn iz ajdovske NSi. S fotomontažo je dokazal, da ne držijo trditve ravnateljice, češ da na fasadi ni prostora za ime.

Takrat se je oglasil ajdovski podjetnik dr. Aleš Štrancar, ki je na TV Slovenija javno protestiral zoper vodstvo Glasbene šole Vinka Vodopivca: “Hlapci se hitro pozabijo, velikani kot Vinko Vodopivec večno ostanejo.” Štrancar je sicer bivši predsednik PAZ Vinko Vodopivec, zbora primroskih študentov v Ljubljani, ki deluje še danes.

V uredništvu smo ga tudi tokrat prosili za kratko izjavo. Odzval se je takole:

“Veseli me, da je ajdovski župan imel posluh za vračilo imena velikega rodoljuba, narodnega buditelja, borca proti fašizmu, skladatelja in poštenega ter predanega duhovnika na mesto, ki mu je že pripadalo. Se za to dejanje in dano besedo županu tudi zahvaljujem. Naj bo življenje in delo Vinka Vodopivca zgled mlajši generaciji duhovnikov in prebivalcev Primorske. Brez korenin je človek prepuščen prvi burji, da ga odnese v kanale “moderne” gnusobe. Korenine pa predstavljajo naši očetje, matere in naša Primorska zemlja, raj na zemlji, ki bi ga morali bistveno bolj spoštovati ter se zanj boriti, kot nas uči zgled Vinka Vodopivca.”

Za izjavo smo vprašali še znanega zgodovinarja novinarja in režiserja dr. Jožeta Možino, ki je tudi protestiral ob umiku imena:

“Kot sem bil pred nekaj leti skupaj z drugimi primorskimi domoljubi globoko prizadet ob nerazumnem ravnanju, ko je bilo na pročelju Glasbene šole Vinka Vodopivca v Ajdovščini dejansko cenzurirano ime tega cenjenega primorskega duhovnika in skladatelja, tako sem sedaj, ko se je napis vrnil osebno pomirjen. Zakaj? Bolj kot se širita blagostanje in napredek, manj je zavesti o naših zaslužnih prednikih, ki so svojo ustvarjalnost in življenjsko energijo darovali zato, da je naš narod obstal s svojim jezikom in kulturo tako, da smo lahko prišli tudi do svoje države. To ni samoumevno, to je vrednota, simbol zvestobe narodu in spodbuda za prihodnost.

Čestitke dr. Štrancarju, ki je najdlje vztrajal in dosegel pravico in spodobnost, ki se pritiče slovenski kulturi – v tem primeru Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v naši dolini.”

S komentarjem na novico se je na našo prošnjo odzval tudi Jernej Kalin, predsednik PAZ Vinka Vodopivca: “

“Seveda smo pri PAZ Vinko Vodopivec veseli, da se je ime Vinka Vodopivca spet postavilo na stene glasbene šole.
Kot enega največjih slovenskih skladateljev se mi zdi poimenovanje glasbene šole po njem in posledično tudi napis na njenih prostorih še kako primeren. Ljudje že tako pozabljajo oziroma ne vejo kdo je bil Vinko Vodopivec in kaj vse je v svojem življenju dosegel tako v svoji glasbeni karieri kot tudi za Slovensko narodno zavest v času fašizma. Tako ime bi morali vedno s ponosom predstavljati javnosti in ne skrivati za birokracijskimi izgovori. Skratka, veseli smo, da se je ime Vinko Vodopivec spet vrnilo na mesto iz katerega sploh ne bi smelo nikoli oditi.”
 

Na naše vprašanje se je odzval tudi župan občine Ajdovščina, Tadej Beočanin. Ob tem je povedal, da je glasbena šola ponos občine in da ima v zakladnici glasbene preteklosti pomembno vlogo skladatelj Vinko Vodopivec. Tablo so zamenjali na pobudo občanov, ki so na pročelju glasbene šole pogrešali ime Vinka Vodopivca. Poudarja še, da napis Vinko Vodopivec ni bil nikoli odstranjen, ampak da so pred tremi leti postavili  samo skrajšano ime šole. “Ob vhodu pa je že ves čas tudi tabla, ki ima izpisano celotno ime glasbene šole,« je še dodal župan.

Novo pročelje Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina Foto: Selma Bizjak

Fotografija na naslovnici: Selma Bizjak

DELITE
Ne spreglejte
post-image
Aktualno

Protestna izjava

Podpisani predstavniki slovenske civilne družbe v imenu članov, plačnikov RTV-prispevka, protestiramo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje...
Naloži več