Na današnji dan: Diskvalificirati in likvidirati

Prvi moskovski proces, ki se je začel 19. avgusta 1936, je pokazal vso grozoto Stalinovih čistk. Stalinu je prvič uspelo, da je odkrito posegel po komunistih. V imenu revolucije in socializma je prisilil voditelje oktobrske revolucije, da so priznali krivdo.

Vse so obsodili na smrt z ustrelitvijo.

Stalin se je lotil priprav na proces po kasneje ustaljenem načinu ≫najprej diskvalificirati, potem likvidirati≪, ki se je uveljavil tudi pri nas. Tisk je začel kampanjo proti obtožencem. Prekaljene revolucionarje so obtoževali zarotništva, vohunjenja in rušenja socializma. Objavljali so dokaze o njihovih zločinih in tako pripravili ljudi na obsodbo, ki je bila določena vnaprej. Na to spominjajo tudi besede Milana Kučana na pogovoru z Borutom Pahorjem v Novi Gorici, ko je Janezu Janši javno pripisal namen državnega udara. Tako ≫zapovedani likvidaciji≪ so bili poslušni poslanci, ki so odstavili obrambnega ministra.

Na moskovskem procesu so vsi, razen enega, priznali krivdo. V to so jih prisilili po večmesečnem zasliševanju in mučenju, tako da so bili strti in na robu blaznosti. Obtoženci niso več prosili za milost, ampak za smrt.

Fotografija: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več