S svetnikom na ti: Ljuba moja sveta Helena!

Legenda pripoveduje, zgodovina pa se tega ne trudi preveč ne potrditi ne zavreči, da si prav ti odkrila ostanke Jezusovega križa, ko si kot cesarica – mati prvega, tako zvanega  »krščanskega cesarja« Konstantina, romala po svetih krajih.

V videnju ti je bilo razodeto kje je zakopan Jezusov križ in ko so kopali temelje za cerkev, ki bi stala na kraju križanja, so dejansko izkopali ne enega, ampak kar tri križe. Vse tri križe … bi moral reči, saj mi je dobro znana evangeljska zgodba o levem in desnem razbojniku. Ker bi bilo rahlo nespodobno, da bi častili razbojniški križ, četudi se je vsaj desni razbojnik izpričano spreobrnil, se je »pravi« moral dodatno izkazati s čudežem, in je tako, kot pripoveduje legenda, ob dotiku ozdravil umirajočo ženo.

Tudi ti, ljuba moja sveta Helena, si v svojem življenju izkusila tri križe. Če sledimo reku: »Kdor se poroči, se v križe položi!«, izkopljemo tvoj prvi križ.

Menda si bila gostilničarka, ko se je vate zaljubil rimski častnik Konstancij Klor in te vzel za ženo. Žal v svoji ljubezni ni bil preveč »konstanten«, saj te je, ko se je začel vzpenjati po karierni lestvici, zamenjal za mlajšo. Prilezel pa je visoko … zelo visoko, in ko je bil leta 306 kot cesar zahodnega dela rimskega cesarstva na pragu smrti, je – morda zaradi slabe vesti – za naslednika določil sina, ki ga je imel s teboj: Konstantina.

Sin te je takoj poklical k sebi na dvor, ti zgradil palačo in te obsul s častmi, na vojaške ščite je dal naslikati križ, saj je pred bitko na nebu prebral »Hog signo vinces: v tem znamenju boš zmagal«, kar se je tudi zgodilo, kristjanom je, za razliko od svojih cesarskih predhodnikov, ki so jih preganjali, dal popolno svobodo, sam pa vendarle živel nezgledno in pogansko.

Kot pravi rek: »Z otroki je križ!«, in tako si, ljuba moja sveta Helena, ki si se spreobrnila in dala krstiti, v svojem sinu odkrila svoj drugi križ. In ta križ so za teboj objeli premnogi starši vse do današnjih dni, in v današnjih dneh še posebej, ko otroci, kljub svetniškemu zgledu staršev, gredo po svoje in lomastijo skozi trnje stranpoti.

Sveta Helena

A če objameš in si v veri in z ljubeznijo naložiš še »pravi«, torej Kristusov križ, je lažje, in ohranjaš tleče upanje. Konec koncev, se je tudi tvoj sin, ljuba moja sveta Helena, na smrtni postelji vendarle dal krstiti. Kar si verjetno, že iz nebes, pri Bogu izprosila ti.

Zato te, poleg tega da ti želim obilo žegna ob tvojem godu, prosim, da tega žegna izprosiš tudi za nas in naše otroke!

Gregor

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več