Na današnji dan: Pešpolk kranjskih Janezov

Podtikajo, da Slovenci nismo dobri vojaki … Po Evropi je bilo prelito veliko slovenske krvi, med najbolj slovečimi slovenskimi enotami pa je bil tudi 17. pešpolk, tako imenovani polk kranjskih Janezov, ki so ga 12. avgusta leta 1914 poslali na rusko bojišče. V bojih je padla polovica častnikov in vojakov.

Po nadaljnjih spopadih je februarja 1915 – kljub popolnjevanju – štel le še 320 vojakov. Potem je sodeloval še v bojih v Galiciji, poleti pa odšel k Dnjestru. Junija je dosegel velik uspeh, saj je zajel poveljnika ruskega polka skupaj z štirimi oficirji in 7700 vojaki.

Po nastanku fronte med Italijo in Avstro-Ogrsko je bil polk oktobra 1915 poslan na sorško fronto. Med tretjo soško ofenzivo je prišel na položaje med Podgoro in Oslavjem ter jih branil tudi v 4. ofenzivi. Izgubil je 18 častnikov, praporščakov in kadetov.

Marca 1916 je bil premeščen na tirolsko fronto in sodeloval v majski ofenzivi. Spomladi 1917 se je bojeval pri Chiesi, junija pri Monte di val Belli, od februarja 1918 ob reki Assa. Ob junijski ofenzivi ob reki Piavi je zajel tri angleške oficirje in 30 vojakov.

Polk je bil nato spet premeščen na Tirolsko, kjer je dočakal konec vojne.

Fotografija: Razglednica kranjskih Janezov – 17. pešpolk na bojišču/Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več
[obvestilnik logo="prikazi" target="_blank"]