Poklon Lovru Žvabu v Dutovljah

Kulturno razvojno društvo Venček iz Dutovelj je včeraj zvečer, v počastitev 170. obletnice rojstva kulturno-zgodovinskega publicista Lovra Žvaba odkrilo spominsko ploščo, na njegovi rojstni hiši. LOVRO ŽVAB, narodni buditelj, zbiratelj in zapisovalec ljudskega izročila, tajnik Slavjanske čitalnice v Trstu in urednik časopisa Edinost, se je rodil 9. avgusta leta 1852 v Dutovljah. Slavnostni dogodek je spremljal kulturni program kulturnih društev Venček in Kraški šopek s podrobnejšo predstavitvijo življenja in del Lovra Žvaba. Dogodek se je odvijal v sklopu spremljevalnega programa Praznika terana in pršuta, ki letos obeležuje 50. obletnico.

Slavnostni dogodek Poklon Lovru Žvabu, se je odvijal ob njegovi rojstni hiši v Dutovljah, 7. avgusta 2022 zvečer, v organizaciji Kulturno-razvojnega društva Venček. Slavnostnega dogodka se je udeležilo  več kot 100 udeležencev ter pomembni gostje: župan Občine Sežana g. David Škabar, predstavniki Krajevne skupnosti Dutovlje in poslanka državnega zbora ga. Andreja Živic. Še posebej smo bili veseli, da se je na naše povabilo odzval akademik Milček Komelj, podpredsednik za humanistične, družboslovne in umetnostne vede pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

Uvodni nagovor na prireditvi je podal Žvabov prapranečak g. Bojan Vovk, v pozdrav pa so zapele članice društva Kraški šopek, oblečene v kraško nošo, dve ljudski  pesmi iz Žvabovih zbirk: En šuštar in Zmeraj vesel, vesel. 

Uvodni nagovor Žvabovega prapranečaka Bojana Vovka
Članice društva Kraški šopek oblečene v kraško nošo

Posebno noto k programu prireditve je dodal pisatelj Ivan Vogrič, avtor knjige: Lovro Žvab, Levstikov prijatelj.  Z osebnim nagovorom  je podrobneje predstavil svojo zgodbo raziskovanja in spoznavanja podrobnosti  iz življenja in dela Lovra Žvaba. Hkrati je premierno predstavil izdajo novega romana: Drezanje v osje gnezdo, ki v romanizirani biografiji predstavi Lovra Žvaba, v obdobju od leta 1875 do leta 1882. Roman je prejel 2. nagrado na natečaju Novi roman 2021, na temo znamenja časa, Založbe Kulturni center Maribor. Poudaril je, da bo delo Lovra Žvaba pravilno cenjeno šele takrat, ko bo v celoti objavljena njegova zapuščina. Meni, da se njegov velik doprinos k slovenski kulturi kaže tudi v njegovih prizadevanjih na šolskem področju, z ustanavljanjem prvega slovenskega vrtca in šole v središču mesta Trst. Bil je neločljivo povezan z zgodovino tržaških Slovencev, saj je opravljal več pomembnih funkcij v najpomembnejših kulturnih in političnih organizacijah Slovencev v Trstu.

Pisatelj Ivan Vogrič, avtor knjige “Lovro Žvab, Levstikov prijatelj” in novega romana Drezanje v osje gnezdo, ki v romanizirani biografiji predstavi Lovra Žvaba, v obdobju od leta 1875 do leta 1882

Zgodbe Lovra Žvaba so na prireditvi lepo prepletali mladi ustvarjalci, pevke ljudskih pesmi društva Kraški šopek in mešani pevski zbor društva Venček z interpretacijo slovenskih narodnih pesmi in pripovedk, v besedi, petju in v glasbi. Vrhunec dogodka je bilo odkritje spominskega obeležja. Prapranečak Lovra Žvaba Bojan Vovk z vnuki in predsednik Društva Venček, Tomaž Novak so slavnostno odkrili spominsko ploščo v poklon Lovru Žvabu, na Žvabovi rojstni hiši.

Vrhunec dogodka je bilo odkritje spominskega obeležja

Zaključek prireditve je okronala pogostitev, v pristnem ambientu avtohtonega kraškega dvorišča rojstne hiše Lovra Žvaba, v starem jedru vasi Dutovlje. Družina Vovk je udeležencem ponudila pršut in teran, frtaljo, belo ječmenovo »kafe« in kuhane orehove štruklje- tako kot se je jedlo v časih Lovra Žvaba- Dutoveljskega. V prijetnem vzdušju so prisotni kramljali o zgodovini Dutovelj in Krasa, Lovrovih časih, današnjih časih in o svetli prihodnosti slovenskega naroda. Ivan Vogrič je spregovoril tudi o svoji novi knjigi in se novim bralcem na željo tudi podpisal s kratkim posvetilom.

Zaključek prireditve v pristnem ambientu avtohtonega kraškega dvorišča rojstne hiše Lovra Žvaba, v starem jedru vasi Dutovlje

Z dogodkom je želelo društvo Venček predstaviti širši javnosti dosežke Lovra Žvaba na njegovi prekratki življenjski poti. V nagovoru so poudarili, da si želijo, da bi se na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, ki še vedno hrani rokopise Zbirk pesmi in pripovedk Lovra Žvaba, v bližnji prihodnosti odprl projekt, ki bi omogočil pripravilo samostojne publikacije Žvabovih del. Javno je bila naslovljena tudi pobuda na Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport in Ministrstvo za kulturo, za podporo k temu predlogu, hkrati pa da bi tudi zagotovili omembo Lovra Žvaba v učbenikih pri predmetih zgodovine in slovenščine. Župan Občine Sežana in ravnateljice vrtca, osnovnih šol in ravnatelj srednje šole v Občini Sežana pa so bili nagovorjeni k intenzivnejši vključitvi Žvabove dediščine v programe izobraževanja za otroke, učence in dijake. Kulturni dogodek Poklon Lovru Žvabu se je izvedel kot del spremljevalnega programa 50. Praznika Terana in pršuta, ki velja za osrednji praznik Kraševcev ter vseh ljubiteljev kraške kulinarike in običajev Krasa.

Slavnostna prireditev je bila primerna uvertura v  teden družabnega dogajanja jubilejnega Praznika  terana in pršuta v Dutovljah. Ta se bo odvijal od petka 12. avgusta do  nedelje 14. avgusta na več prireditvenih prostorih v Dutovljah.

Več o dogodku na povezavi s klikom TUKAJ.

Vir: Društvo Venček Dutovlje

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več
[obvestilnik logo="prikazi" target="_blank"]