Na današnji dan: Za demokratično kulturo

Zmagoslavje OF v vojni je omogočilo uveljavljanje njenih pogledov na odprta kulturnopolitična vprašanja. Nekaj drugačne kulturnopolitične poglede so zagovarjali sopotniki v OF, kulturni delavci in krščanski socialisti, posebno še na svojem plenumu 2. avgusta 1945. Zahtevali so demokratično kulturo, ki naj bi se odpirala širšim množicam in tudi upoštevala sovjetske kulturne vzore. Najpogosteje je pred idejnim utilitarizmom v javnih nastopih svaril Edvard Kocbek. Prizadeval si je, da bi krščanski socialisti obnovili revijo Dejanje, izdajali tudi drug tisk in našli v kulturnem prostoru novega časa ustrezno mesto krščanski tradiciji, iz katere bi morali izriniti sledove klerikalizma.

Leta 1945 je bil obračun s kulturno preteklostjo zelo oster. Tisti, ki niso sledili zahtevam kulturnega molka iz leta 1941, so morali obmolkniti po vojni. Politični prelom maja 1945 je povzročil slovo osrednjih slovenskih dnevnikov, Slovenca in Jutra.

Lastnikom večine tiskarn so le-te odvzeli na podlagi odločb sodišč narodne časti. Julija 1945 je minister za prosveto imenoval posebno komisijo, ki je pregledala zaloge knjig in sestavila seznam prepovedanih del.

Naslovnica: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več