Premestitve primorskih duhovnikov (2022)

Kot je že običajno, se bodo tudi v letošnjem avgustu izvedle tradicionalne premestitve duhovnikov. Večina škofij je že objavila sezname duhovnikov, ki bodo premeščeni. Med njimi je tudi koprska škofija.

Svoj čas so se premestitve izvajale v času velikega šmarna, torej 15. avgusta, zadnja leta pa so premestitve 1. avgusta.

Pri premestitvah župnikov gre za povsem običajne postopke znotraj Cerkve, pri katerih lahko škof upošteva ali pa tudi ne, želje duhovnika glede kraja premestitve. Namreč vsak duhovnik enkrat na leto v poseben formular napiše svoje želje o kraju premestitve. Se pa premestitve zgodijo po mnogih posvetovanjih in v okviru posebne komisije, v kateri so duhovniki, ki jih šaljivo imenujejo “kretničarji”.

Največ negodovanj pri premestitvah duhovnikov je med verniki, ki se navadijo na določenega župnika, se nanj navežejo in ko pride čas premestitve največkrat pomislijo, da je ta premestitev “kazenska”. A temu še zdaleč ni tako. Nekateri župniki si premestitve želijo zaradi starosti, bolezni ali drugih okoliščin. V takih primerih jih škof premesti v manjše župnije, kjer imajo manj dela, lahko jim dodeli mesto duhovnega pomočnika. Ko gre za primer resne bolezni, lahko župnik zaprosi za razrešitev svoje službe. Zaradi resne bolezni ali visoke starosti se duhovniki naselijo v duhovniškem domu.

Sicer velja neko priporočilo, da župnik ostane v isti župniji deset ali petnajst let, kaplan pa od dve do tri leta. So pa dandanes premestitve veliko bolj pogoste kot so bile pred stoletjem.

Objavljamo seznam duhovnikov primorske škofije, ki se z avgustom selijo:

 • Msgr. Ivan Bajec se je vrnil z misijona na Slonokoščeni obali in je bil imenovan za župnika Župnije Štanjel in duhovnega pomočnika Župnije Komen.
 • Ciril Metod Cej je bil razrešen službe župnika Župnije Štanjel in duhovnega pomočnika Župnije Komen in se je preselil na Sveto Goro za pastoralno pomoč pri oskrbi romarskega svetišča.
 • Gabriel Kavčič je z doktoratom končal študij na papeški akademiji Alphonsianum v Rimu in bil imenovan za vikarja Župnije Vipava ter priporočen ravnatelju ŠGV za profesorja VIK in dekanu TF za predavatelja moralne teologije.
 • Janko Kosmač je bil razrešen službe župnika Župnije Opatje selo in ostaja v župniji kot duhovni pomočnik.
 • Dominik Bizjak, župnik Župnije Kostanjevica na Krasu, je bil imenovan tudi za župnika Župnije Opatje selo.
 • Ivan Maslo je bil razrešen službe župnika Župnije Batuje in se je preselil v Petrov dom v Šempeter.
 • Rafael Klemenčič, župnik Župnije Kamnje in Župnije Črniče, je bil imenovan tudi za župnika Župnije Batuje.
 • Msgr. Franc Prelc je bil razrešen službe župnika Župnije Sveti Anton in službe predsednika Istrske območne Karitas ter ostaja v Župniji Bertoki kot duhovni pomočnik.
 • Msgr. Jožko Pirc, župnik Župnije Bertoki, je bil imenovan tudi za župnika Župnije Sveti Anton.
 • Alojzij Šinkovec je bil razrešen službe župnika Župnije Otlica in ostaja na okrevanju v Duhovniškem domu Mane nobiscum v Ljubljani.
 • Peter Černigoj, župnik Župnije Col in Župnije Podkraj, je bil imenovan tudi za župnika Župnije Otlica.
 • Peter Fon je bil razrešen službe župnika Župnije Godovič in imenovan za bolniškega kaplana v Šempetru pri Gorici.
 • Marko Rijavec, župnik Župnije Idrija, je bil imenovan tudi za župnika Župnije Godovič za opravila, ki so vezana na duhovniško posvečenje, ostala opravila, ki niso vezana na duhovniško posvečenje, bo opravljal katehist Župnije Godovič s svojimi pomočniki.
 • Frančiškan Nikolaj Žvokelj (OFM) je na predlog svojega predstojnika bil razrešen službe župnika Župnije Nova Gorica-Kapela.
 • Frančiškan Boštjan Horvat (OFM) je na predlog svojega predstojnika bil imenovan za župnika Župnije Nova Gorica-Kapela.

Na spletni strani portala Domovina. je, je objavljen seznam premestitve duhovnikov v letu 2022 za koprsko, novomeško in celjsko škofijo ter mariborsko nadškofijo. Podatke za preostali dve škofiji (ljubljansko nadškofijo in mursko-soboško škofijo) pa bodo objavili v naknadnem prispevku. Seznam si lahko preberete na povezavi s klikom TUKAJ.

Gabriel Kavčič se vrača iz Rima. Poslej bo vikar v Vipavi. Foto: Domovina

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več
[obvestilnik logo="prikazi" target="_blank"]