Na današnji dan: Izigrano Ustavno sodišče

Državni zbor je 25. julija 2000 spremenil slovensko ustavo in vanjo zapisal proporcionalni volilni sistem. Tako se je izognil odločbi Ustavnega sodišča iz leta 1998, ki je na osnovi referenduma zapovedovala uvedbo dvokrožnega večinskega volilnega sistema.

Do tega je prišlo, ko se je združena SLS+SKD odločila, da bo podprla predlog poslanca ZLSD Mirana Potrča, ki sta ga poleg ZLSD podpirali tudi LDS in DeSUS, da se tako spremeni ustava in z ustavo uzakoni že do tedaj veljavni proporcionalni volilni sistem, v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, ki je temeljila na osnovi referenduma o spremembi volilnega sistema.

Dan po takšni odločitvi sta podpredsednika SLS+SKD dr. Andrej Bajuk in Lojze Peterle začela postopke za ustanovitev nove politične stranke z imenom Nova Slovenija (NSi), saj je šlo za očitno trgovino s strankami kontinuitete, tj. zagovorniki komunizma. Kmalu je postalo očitno, da je šlo pri združevanju SKD in SLS za sovražni prevzem SKD, saj je nova stranka začela tudi odkrito nagajati in nasprotovati vladi, ki jo je vodil njen podpredsednik dr. Andrej Bajuk. Združena stranka je kmalu prevzela staro imel SLS. Na volitvah je bila za svoje nenačelno ravnanje kaznovana s strani volivcev, vendar je kot nagrado za ravnanje vseeno lahko vstopila v vlado, s čimer so dobili njeni vodilni pričakovane visoke položaje.

Fotografija: dr. Andrej Bajuk/Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več