Tudi v Vipavi imajo imajo diamantega maturanta

Na Škofijski gimnaziji Vipava je maturiralo 69 dijakov. Med njimi jih je deset zlatiih maturantov in en diamantni, Aljaž Velikonja. Povprečje na maturi v Vipavi znaša 22,9 točke kar je za 2,1 točke višje od državnega povprečja. Do sedaj je na tej gimnaziji maturiralo 1589 maturantov

V Sloveniji je maturo opravljalo skoraj 5900 kandidatov. Med njimi jih je 365 (6,2%) obiskovalo eno izmed štirih katoliških gimnazij. Uspešnost na državni ravni med dijaki četrtih letnikov je bila 95,4 %, medtem ko je uspešnost dijakov na štirih katoliških gimnazijah pa 97,5 %. Uspeh Gimnazije Želimlje je bil celo 100%.

Če je povprečno število zbranih točk v Sloveniji letos 20,8, je povprečje za štiri cerkvene gimnazije višja za 1,7 točke. Od teh štirih ima najvišje povprečje Gimnazija Želimlje (83 maturantov), tej sledijo Škofijska gimnazija Vipava (66 maturantov), šentviška Škofijska klasična gimnazija (141 maturantov) in Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška (72 maturantov).

Vseh zlatih maturanrov je v Sloveniji 302, kar je dobrih 5% vseh maturantov. Med njimi jih je 18 diamantnih maturantov. Med zlatimi maturanti jih je skoraj 12% obiskovalo eno izmed katoliških gimnazij. Med 18 diamantnimi maturanti so tudi dva dijaka Gimnazije Želimlje in en dijak Škofijske gimnazije Vipava.

Aljaž Velikonja, diamantni maturant Škofijske gimnazije Vipava
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več