Pričevalci: Anica Jug, ponovitev

Danes zvečer ob 22.45 na TV SLO 1 vabljeni k ponovitvi oddaje Pričevalci. Gre morda za najbolj pretresljivo pričevanje, kar jih je posnetih.

Jože Možina – Twitter

Anica Jug, rojena Gruden v Ulaki pri Velikih Laščah, je podala izredno pretresljivo pričevanje, saj je bila priča poboju cele njene družine, sama pa je kot 14-letno dekletce čudežno preživela strelna rane.

Partizani so jih julija 1942 zajeli sredi noči ter jih skupaj z nezavestno mamo, očetom ter dvema bratoma proti jutri hladnokrvno pobili v gozdu, njihovo premoženje pa izropali. Anica se je dvignila izmed trupel in se zatekla do najbližje hiše ter se po vojni rešila v Anglijo, kjer si je ustvarila družino.

Anica se na kraj zločina ne vrača kot nema priča, ampak kot močna pričevalka resnice o zločinu nad njeno družino o katerem v času komunizma niso smeli govoriti. Do danes ni nihče pojasnil razlogov za ta okruten umor, še manj da bi se kdo opravičil. Njeno pripoved dopolni še domačin Jože Rupar, ki je obudil travmatičen spomin, ko je kot otrok videl trupla Grudnovih v gozdu. Spregovorijo pa tudi nečak Vinko Gruden ter Aničin sin Gregory.

Ubiti člani Grudnove družine so sedaj zapisani na skupnem spomeniku vsem padlim v drugi svetovni vojni v Karlovici.

Vir: Jože Možina, TV SLO

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več