Tednik Domovina št. 55: Maksimilijan Matjaž: Preroška gesta papeža, ki je šokirala slovenske škofe

Nova številka tednika Domovina v Temi tedna prinaša svež intervju s celjskim škofom Maksimilijanom Matjažem. V njem spregovori o temah, ki so za Cerkev na Slovenskem posebej pereče. Denimo o težavah s finančno ne transparentnostjo, o velikih razlikah med premoženjem slovenskih škofij, pa tudi o soočanju s spolnimi zlorabami. Z bralci deli izkušnjo z obiska novega vodstva SŠK pri papežu Frančišku, ko je, kot pravi, ravno pri vprašanju financ papež naredil preroško gesto.

Objavljamo kolumno dr. Dimitrija Rupla, ki pravi, da “včasih nastaja vtis, kot da si leta 2022 v nekaterih slovenskih strankah in njihovih medijih želijo ustvarjanja nezaupanja do Nata oz. simpatij do socializma”. Rupel najde tudi očitne vzporednice s časom pred 20 leti: “Po uspešnem referendumu o članstvu Slovenije v EU in Natu (2003) se je Drnovškova LDS razdelila na podoben način, kot se danes deli vsa slovenska politika: na mirovnike in pravičnike, na levičarje in liberalce, na idealiste in realiste.”

Brali boste lahko o odkritju novega morišča, v katerem so našli ostanke več kot 500 po vojni pobitih ljudi, in tem, kako odkritje komentira zgodovinar Jože Možina.

Tadeja Zabret piše o nevarnosti, da bi ob trenutnem povečevanju števila migrantov Slovenija lahko postala migrantski žep – posebej ob dejstvu, da namerava nova vlada pri tem vprašanju gojiti liberalnejšo politiko.

Domovina 54 prinaša tudi kolumno Milana Gregoriča, ki piše o “dolgotrajni in mukotrpni poti iz slovenske politične greznice”; o pozabljenih aferah novega premierja, o pohabljeni demokraciji, kakršno imamo, in pomembni nalogi za slovenske demokrate.

Pišemo o velikodušni donaciji podjetnika Iva Boscarola vipavski katoliški gimnaziji: sredstva bodo porabljena “izključno za financiranje aktivnosti, ki jih ŠGV brez donacije ne bi mogla izvajati, in delno za tiste, ki jih šola delno financira sama”.

Julija in avgusta lahko Domovino najdete tudi na prodajnih mestih tiskovin na Hrvaškem, od Istre do Zadra. Avgustovski številki bosta samo dve, a bosta na stotih straneh.

Domovina št. 55 – naslovnica

Andreja Barat popisuje stanje verouka v slovenskih župnijah, ki je, kot pravi, precej žalostno. Težavo vidi predvsem v odnosu cerkvenega vodstva, slabem položaju katehetov, izgovarjanju na starše in drugih rečeh. Na koncu poda nekaj drznih predlogov, s katerimi bi trend morda lahko obrnili.

O čem sta se na letališču prepirala sv. Jožef in Marija, ko sta se vračala s “službene poti” v Egipt, kamor sta vzela tudi svojega otroka? Preberite v rubriki Slikovito, ki jo pripravlja Gregor Čušin.

Vse to in še več v 55. številki Domovine, ki izide v četrtek, 7. julija.

Celoletna naročnina stane 129 evrov (v trafiki 148,80 evrov). V prosti prodaji je cena ene številke 3,10 evra. Poletna cena celoletne digitalne naročnine: 58,80 evrov namesto 99 evrov!

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več