Zakaj, kdaj in kako zvonijo cerkveni zvonovi?

Dandanes se ljudje v Sloveniji delimo na tiste, ki nas cerkveno zvonenje ne moti in na tiste, ki bi zvonenje cerkvenih zvonov najraje prepovedali.

Vsaka cerkev v Sloveniji ima svoje običaje in načine zvonenja.

Pa poglejmo zakaj, kdaj in kako cerkveni zvonovi zvonijo v Župniji Svetega Štefana v Vipavi. Napisal jih je župnik Lojze Furlan:

1. Zvonjenje ob smrti:
Za pokojnega bo zvonilo že, ko bodo svojci najavili smrt. Za najavo smrti in za pogreb bodo uporabljeni trije manjši zvonovi: šesti zvon sv. Kancijana, ki zvoni v najvišjem tonu, peti zvon sv. Jožefa, ki zvoni v srednjem tonu in četrti zvon sv. Marka in sv. Florjana, ki zveni od teh treh najnižje.
Ko bo umrl moški bo začelo zvoniti s petim zvonom (srednjim tonom). Čez pol minute se bo pridružil šesti zvon (najvišji) in čez pol minute še četrti zvon (nižji). Skupaj bodo zvonili dve minuti. To se bo ponovilo še dvakrat (skupaj trikrat).
Ko bo umrla ženska, bo zaporedje zvonov drugačno. Začelo bo zvoniti s šestim (najvišjim), čez pol minute se bo pridružil peti (srednji) in čez pol minute še četrti (nižji). Tudi v tem primeru bodo zvonili skupaj še dve minuti in se bo zvonjenje ponovilo še dvakrat.
Ob najavi smrti vas bo zvon povabil, da molite za dušo pokojnega. Kdo je umrl boste lahko kmalu po zvonjenju zvedeli na spletni strani župnije in na oglasni deski pred cerkvijo.
Na enak način bo za pokojnega zvonilo, ko bodo pokojnega pripeljali v poslovilno vežico. Takrat vas bo zvon povabil, da pridete pokojnega pokropit, se od njega poslovit in izrazit sožalje svojcem.

2. Zvonjenje ob petkih popoldne ob 15.00
Po novem bo zvonilo tudi ob petkih ob 15h. Takrat nas bo zvon povabil, da se ustavimo in se za trenutek spomnimo, da je to uro umrl naš Odrešenik Jezus Kristus. Zmolimo lahko čisto na kratko: “Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.” Lahko pa tudi več: Očenaš in Zdravamarijo, ali pa desetko … ki je za nas križan bil. Kdor je sam in zaradi bolezni ali drugih okoliščin nima drugih obveznosti, pa je povabljen, da zmoli cel križev pot ali molitveno uro.

3. Zvonjenje za duše v vicah
Po večernem zvonjenju ali ‘avemariji’ bo pozvonilo še z najmanjšim zvonom. Ta zvon nas bo povabil, da poleg molitve Angel Gospodov zmolimo še Očenaš in Zdravamarijo za duše v vicah ter vzklik “Gospod, daj jim večni pokoj…” Če smo v omejeni s časom pa vsaj vzklik “Gospod, daj jim večni pokoj …”

Večinoma v cerkvah povsod slišimo jutranje, opoldansko in večerno zvonenje. Večerno zvonenje ob sončnem zahodu je edino, ki je določeno za vse slovenske škofije enako.

Poznamo zvonenje, ki nas vabi k molitvi in bogoslužju, zvonenje ob posebnih, slavnostnih dogodkih ali obletnicah ter zvonenje, ki oznanja smrt in pogreb.

V Sloveniji pa poznamo še en poseben način cerkvenega zvonenja. To je pritrkovanje ali “pritrkavanje” kot mu pravimo pri nas. Gre za slovensko posebnost, za katero sta v zvoniku potrebna vsaj dva zvonova.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več
[obvestilnik logo="prikazi" target="_blank"]