Kaj pomeni singularno. Razlaga za pastirja.

Preprosta razlaga, kaj pomeni singularna politika. Spodbujanje edinstvenosti v ljudeh.

Nina Krajnik

Predsedniška kandidatka dr. Nina Krajnik je v javnost vnesla nekaj novih izrazov. Levi privatizerji, denimo. To razumemo. Singularnost pa je kot izraz precej hermetičen. Neznan. Marija Terezija je rekla, da mora biti zakonodaja tako napisana, da bo razumljiva zadnjemu svinjskemu pastirju v Galiciji. Zato naj poskusim razložiti singularnost za pastirja.

V Franu ta izraz iz filozofije in psihoanalize pojasnjujejo kot “poseben, izjemen, posamezen”. A treba bi bilo dodati še kakšno besedo, ki je ustreznejša. Vsaj štiri bi omenil: samonikel, edinstven, samosvoj, neprimerljiv.

V psihoanalizi gre za človeka, ki je edinstven in za njegov odnos do svoje edinstvenosti. Vsak človek je samosvoj, seveda. A nekateri to svojo edinstvenost izživijo v čudaštvo in izstopanje, drugi pa jo potlačijo in se zlijejo z okolico.

Politična singularnost je zatorej politika, ki spodbuja različnost in samoniklost med ljudmi.

Tako vsaj jaz to razumem. Nisem pa ne jezikoslovec, ne filozof, ne psihoanalitik. Samo preprost novinar.

Kot zgodovinar pa naj dodam, da imamo tudi kakšen slovenski singularen priimek. Samotorčan. Pomeni namreč samonikel. Malo več sem o tem napisal v knjigi, v kateri je razalga pomena 99 pretežno primorskih priimkov. Nekaj izvodov je še naprodaj: KLIK.

https://fran.si/iskanje?View=1&Query=singularen
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več