Bia Separations letos prvič med velikimi podjetji

Za celih 38,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje in 1,73 milijarde evrov čistega dobička so ustvarila največja podjetja na seznamu TOP 101. To je znatno več kot v letu 2019, pred obdobjem korone. Med velikani slovenskega gospodarstva so se karte v nestanovitnih razmerah precej premešale. In prvo presenečenje na lestvici je prav podjetje Bia Separations.

Takšne debitante smo že videli med srednjimi podjetji, med velikimi, kamor se uvrščajo tisti z vsaj 40 milijoni evrov prihodkov in za katere je takšen preboj veliko težji, pa je to prvič, so zapisali na Financah.

Po anketi časnika Finance, v kateri je sodelovalo 40 velikih podjetij, jih štiri petine za letos pričakuje rast prihodkov, v povprečju za desetino. Prav tako načrtujejo do konca leta še precej zaposlovati. Medtem ko se pogoji poslovanja zaostrujejo in različne ustanove nižajo napovedi gospodarske rasti za letos in prihodnje leto, nas je ob tradicionalni analizi sto in enega največjega podjetja pri nas kar malo presenetil optimizem menedžmenta.

“Jasno, da jih skrbijo dražje surovine in energenti, negotove dobave, dražji denar, kadrovska suša, pritiski za povišanje plač. A njihovi načrti so kljub temu ambiciozni, pri čemer je treba dodati, da so v napovedih, ki jih delijo z nami, ponavadi prej konservativni kot ne,” so še zapisali na Financah.

V članku še poročajo o tem, da so podjetniki sicer bolj zadržani pri dobičku iz poslovanja pred amortizacijo – da ga bodo letos sploh ustvarili, jih pričakuje dobra polovica. A jih bo večina do konca leta še zaposlovala, za naložbe bodo namenili 15 odstotkov več kot lani. Ob takšnih načrtih je treba tudi upoštevati, da so letošnje rasti predvidene glede na lani, ki je bilo rekordno leto.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več