Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij 2022, Stanovska dvorana, Ljubljanski grad

Društvo za pomoč v tretjem življenjskem obdobju je zadnjo nedeljo v maju organiziralo letni glasbeno-pogovorni dogodek “Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij 2022”, ki je združeval interaktiven program za starejše, zimzelene slovenske melodije, pogovor o medgeneracijski solidarnosti in sožitju ter kulturno točko o šoli v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Društvo za pomoč v tretjem življenjskem obdobju je nepridobitna, prostovoljna, humanitarna organizacija, ustanovljena z namenom pomoči starejšim na domu in širše. Njihovo poslanstvo je razvoj programov družabništva, zagovorništva in individualiziranih socialnih storitev na domu, organizacija skupinskih delavnic samopomoči ter dogodkov ozaveščanja. S slednjimi želijo starejšim osebam pomagati ohranjati aktivno, zdravo, samostojno ter dostojno življenje v domačem okolju ter spodbujati njihovo socialno vključenost v družbo.

Izvajanje družabništva tako postaja njihova osrednja družbeno odgovorna aktivnost v okviru socialnega varstva, za ohranjanje temeljnih človeških vrednot in dostojanstva, za razvoj medgeneracijskega sodelovanja in za dostopnost do informacij ter kulturne dediščine.

Aktivnosti Društva za pomoč 3ŽO so v skladu z reševanjem problemov starajoče se družbe iz programa Vlade, zapisanega v “Strategiji dolgožive družbe” iz leta 2017. V njej se izkazuje, da je delež starejših ljudi, ki niso vključeni v nobeno vrsto družabnih aktivnosti, društva, abonmaje ali kulturno dogajanje, v Sloveniji nižji v primerjavi s članicami Evropske Unije. Na terenu pa opažajo, da starejši ljudje pokrivajo zgolj temeljne osnovne potrebe, medtem, ko so potrebe po samoaktualizaciji, po doživljanju bližine, topline, razumevanja, varnosti, občutkov pripadnosti neki skupini in druženju daleč na dnu lestvice zadovoljevanja potreb.

V nedeljo, 29. 5. 2022,  je ob 16. uri na Ljubljanskem gradu, v prenovljeni Stanovski dvorani, ki jo je v času svojega obiska v Sloveniji obiskala tudi kraljica Elizabeta II, potekal humanitarni glasbeno-pogovorni dogodek Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij 2022. Navkljub hladnemu deževnemu nedeljskemu popoldnevu so se udeleženci zbrali v lepem številu in so skupaj z družabniki, prostovoljci in skavti, ki so skrbeli za mobilnost starejših ob prihodu na dogodek, ustvarili prijetno vzdušje. Prihod na Ljubljanski grad je bil za mnoge velik korak v svet kulturnega dogajanja, zlasti po dolgem obdobju osamljenosti zaradi ukrepov COVID-19 in zdravstvene preventive. Na Ljubljanski grad so starejše osebe pripeljali svojci, nekateri so prišli sami z vzpenjačo ali z lastnim vozilom, nekatere so pripeljali prijazni družabniki Društva za pomoč 3ŽO. Ob prihodu na lokacijo dogodka so jih do dvorane pospremili mladi skavti, s čimer so dodatno prispevali k boljšemu in varnemu počutju udeležencev.

Program dogodka je bil zasnovan povezovalno in izkušenjsko, saj so udeleženci ob interpretaciji nastopajočih obudili prijetne spomine: na šolske dni, na zimzelene melodije ter se medgeneracijsko povezali. V sklepnem delu dogodka se je predstavila skupina starejših in družabnikov, ki se mesečno srečuje v prostorih MGLC, točneje v Batičevem ateljeju v legendarni Švicariji. Skupaj z občinstvom in ob spremljavi pianista Jerneja Šuštaršiča so zapeli pesem “Življenje je lepo”, priredbo pesmi Tomaža Domicelja.

Družbeno odgovoren projekt v kontekstu medsektorskega sodelovanja, Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij 2022, v okviru katerega je potekalo ozaveščanje o pomenu družabništva za starejše, je bil izveden v so-organizaciji Javnega zavoda Ljubljanski grad. Podprlo ga je Stičišče Središče, sofinanciralo ga je Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za NVO.

Dogodek so podprle tudi druge organizacije: Arriva Slovenija, Slovenska veteranska avto moto zveza – SVAMZ, Cvetličarna Šimenc, slaščičarna Mozzaik, Pizzerija Jurman, Lekarne Viva, Lidl – Boljši svet, Osnovna šola Brihtna glava in SAZAS. Za vsako donacijo so zelo hvaležni – vse so doprinesle k izvedbi kvalitetnega kulturnega dogodka z namenom izboljšanja kakovosti življenja starejših v Sloveniji. Zahvaljujejo se tudi umetnici Lauri Ličer, ki je vhod v dvorano ambientalno obogatila z avtorskimi slikami, slikanicami in knjigami.

Več informacij je dostopno na njihovi spletni strani www.drustvozapomoc.si in Facebook strani https://www.facebook.com/drustvozapomoc Društva za pomoč v tretjem življenjskem obdobju.

Izjava udeleženke Angelce: »Dogodka sem se udeležila zaradi zaupanja, ki ga imam do prostovoljk – družabnic Društva za pomoč 3ŽO, v času Covida-19 sem se nekako osamila in zaprla, zaradi strahu pred okužbo. Po dolgem času sem sploh šla kam ven in sem ugotovila, da je še svet zunaj. Brez njih mi ne bi uspelo. Lepo so peli, lep program, sem zadovoljna, da sem zbrala pogum in šla, pa še pripeljali so me.« 

Izjava udeleženke Hermine: »Program je bil res na nivoju, ni mi žal, da sem prišla, čeprav je zunaj dež in mraz. Zanimiva mi je bila šola »Brihtna glava«, tako je bilo včasih, učiteljico smo nagovarjali, tovarišica učiteljica, ni bilo heca, če ne si mogel klečati na koruzi.«

Avtorice prispevka: Alenka Virant, Vlasta Hojan, Marjetka Jelaska

Fotografije: Tatjana Splichal in Anjel Lavin

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več