Dr. Štrancar: Po 30-ih prihaja gospodarska osamosvojitev

“1990 smo se osamosvojili od sistema, od druge države. Nismo pa naredili še enega pomembnega koraka in to je osamosvojitev gospodarstvu. Ta počasi prihaja,” je rekel dr. Aleš Štrancar na proslavi Domovina praznuje v Pivki.

“1990 smo se osamosvojili od sistema, od druge države. Nismo pa naredili še enega pomembnega koraka in to je osamosvojitev gospodarstvu. Ta počasi prihaja. Prihaja s podjetništvom. Prihaja s poštenim delom, izvozom, ki bo počasi zbrisalo tudi tajkune, oligarharski, kleptomanski del gosopodarstva. Ko se to zgodi, imamo še drugi del osamosvojitve končan in ta prhaja, prihaja kmalu. Hujša, ko bo kriza, prej se bo to zgodilo.” S temi besedami je  dr. Aleš Štrancar nagovoril ljudi v Pivki. Tam se je na ploščadi Parka vojaške zgodovine zbralo okoli tisoč ljudi.

V čast praznika osamosvojitve Slovenije, ki ga je organiziral Zavod Iskreni v okviru festivala družin. Režiral ga je dr. Jože Možina. Na koncu proslave so vsi nastopajoči v spomin na prizadevanje Borisa Pahorja odpeli 2. in 7. kitico Zdravljice. Pokojni Pahor se je trudil, da bi v naši himni omenili in slavili tudi Slovenijo, ne le druge narode.

Dr. Aleš Štrancarjem je potem izpostavil zanimivo misel: “Najprej moramo domovini dati, potem bomo mogoče tudi kaj prejeli. Če pričakujemo samo, da nam bo kdo nekaj dal, potem smo zakopali svoje talente in smo obsojeni na propad. Jaz verjamem, da Slovenci nismo taki in bomo te naše talente izkoristili. Meje so odprte, možnosti so velike in ni politika v naši državi, ki nas lahko zaustavi.”

Proslava se je začela z solistko Rebeko Pregelj, ki je odpela himno Slovenije ob spremljavi komornega orkestra Cantabile.

Slavnostni govorec Aleš Kovšca, predsednik Državnega sveta, je v svojem nagovoru dejal: “Za vse skeptike in kritike, za vse nergače in piskače, še eno pomembno pojasnilo. Današnja slovesnost ni proslava, še manj pa državna proslava, pravzaprav smo se zbrali na festivalu v čast domovini Sloveniji. In prav tak poklon si naša domovina vselej zasluži.”

Zatem je nastopil Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec s pesmijo Žabe. Odpeli so več znanih pesmi, med drugim tudi Soči.

Slovenski igralec Pavle Ravnohrib je s recitali slovenskih pesnikov popestril program. Vmes je zapela tudi Manca Izmajlova. Peter Grdadolnik je v solo točki zapel pesem duhovnika miroslava Vilharja Pozdrav Domovini in nato pa v duetu z Rebeko Pregelj odpel ter kasneje še z Estero Stojko. Glasbeno točko je imel Aleksander Mežek z legendarno pesmijo Siva pot. Prifarski muzikanti pa so poslušalce z ljudskimi pesmimi popeljali čez vso Slovenijo.

Častni gostje na proslavi so bili dr. Aleš Štrancar, mag. Matej Tonin, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, direktor PVZ Pivka Janko Boštjančič, odgovorna urednica TV Slovenija Jadranka Rebernik in predsednik sveta stranke SDS Anže Logar.

Oddajo je snemala TV Slovenija in jo je predvajala v živo na kanalu 2. programu. Celotna proslava ob dnevu državnosti je na tej povezavi: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več