SSO še nadalje v službi naših ljudi

Jurij Paljk urednik Novi Glas eu

Z volitvami se je minuli petek, 17. t. m., pozno ponoči končal občni zbor Sveta slovenskih organizacij. Veliko število gostov, predvsem pa dobra zastopanost organizacij, zvez in društev, ki so včlanjena v SSO, so dober obet za prihodnost. Poudariti smo dolžni jasno, večinsko in trdno podporo dosedanjemu predsedniku Walterju Bandlju, ki bo tako še zadnji mandat vodil SSO.

Številni pozdravi, ki smo jim bili v centru Lojze Bratuž v Gorici priča, so odraz Bandljevega stalnega zavzemanja, da mora biti SSO ena od najpomembnejših družbenih in političnih komponent v našem prostoru. To, da so številni poudarili predvsem predsednikovo zavezanost slovenstvu, dialogu, krščanstvu in demokraciji, ki so temelji SSO, priča o njegovem delu. Ne gre samo za civilno družbo, gre tudi za dejavno politiko!

Prenovljen odbor bo na prvi seji torej potrdil Walterja Bandlja za predsednika, ki bo čez dobri dve leti in pol svoje mesto prepustil drugim. Časa je dovolj, da pri Svetu slovenskih organizacij razmislijo, v katero smer bodo šli, čeprav je že iz predsednikovega govora razvidno, da bodo veliko pozornost posvetili mladim, našim ljudem na naši zemlji in tudi Beneški Sloveniji. Vseeno je škoda, da na občnem zboru ni bilo širše debate, samo dva posega, ki sta opozorila na hude težave v Benečiji, ne moreta biti dovolj.

Morda se je to zgodilo zaradi utrujenosti, morda pa tudi zato, ker je bila nakazana predsednikova smer razvoja jasna in je vsem odgovarjala. Predsednik Walter Bandelj je že večkrat opozoril na demografski padec. To zadeva tudi našo narodno manjšino v Italiji, ki je po rodnosti daleč na zadnjem mestu v Evropi. Deželni odbornik Pierpaolo Roberti je na občnem zboru SSO med sicer toplim nagovorom jasno povedal: “Naše otroške zibelke so prazne, otrok ni, to bo naš izziv v prihodnje in temu primerno se bomo morali reorganizirati!” In to bo tudi eden od izzivov za SSO.

Novi glas eu logotip
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več