S svetnikom na ti: Ljubi moj Janez Krstnik

Ti si posebne sorte svetnik … saj v vsem koledarskem letu in v vsej zgodovini, če smo čisto natančni, le trije nebeščani praznujete tako rojstni dan, kot godovni – smrtni – dan. Božji nepotizem se je zreduciral na najožjo familijo, ti pa si se kot najbližji žlahtnik prislinil zraven. In smo tako dela opravičeni na: božič, veliko noč in veliki šmaren … na mali šmaren in tvoja obletna dneva pa le redki pohitijo k maši!

Je pa res, da je bilo tvoje rojstvo, ki se ga danes spominjamo, nekaj posebnega.

Rodil si se starim staršem … pa ne dedku in babici … in modernim staršem … saj sta bila tvoja starša, Elizabeta in Zaharija, v letih, ko bi človek pravzaprav moral že razmišljati o vnukih, ne pa da se šele uči previjati!

In ker ljudje radi opravljamo – in v tvojih časih ni bilo nič drugače – je tvoje rojstvo mnogim škodoželjnežem zaprlo gobce, da so ostali brez besed. Med drugimi je brez besed ostal tudi tvoj oče … ampak iz drugih razlogov in je to tema za kdaj drugič.

Tvoj rojstni dan slavimo na predkrščanski kresni dan  in to ni tako brez pomena in naključno, kot se morda na prvi pogled zdi. Kot rečemo Slovenci: »O kresi, se dan obesi!« in se nam dnevi, še preden se prepustimo veselemu in svetlemu poletju, že začnejo krajšati.

Ti si za Božjega Sina, ki si ga prepoznal še preden si ga videl in ko si ga prvič videl, rekel: »On mora rasti, jaz pa se manjšati!« Pa se tako svetloba od tvojega rojstnega dne manjša, vse do Jezusovega rojstnega dne, ko spet začne rasti!

In je tako tudi z nami … saj smo od rojstva dalje vsak dan bliže smrti, po krstu pa smo vsak dan bliže življenju!

Ljubi moj Janez! Ljudje smo pač taki: praznujemo, slavimo in prežuriramo rojstne dneve … brez misli na »godovni« dan: na dan, ko se rodimo za nebesa!

VIVARINI, Alvise_San Juan Bautista, c.1475_ 426 (1930.123)

Pomagaj nam, da bo v naših življenjih raslo to, kar mora rasti in se manjšalo to, kar se mora manjšati in na jti tekne torta iz mletih kobilic z oblivom iz divjega medu, ki so ti jo za tvoj praznik v nebesih brez dvoma pripravili!

Obilo žegna ob tvojem rojstnem dnevu. Pa nam ga vrni in izlij na nas!

Gregor

Čušinov prispevek lahko poslušate tudi na podcastu na Radiju Ognjišče: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več