Msgr. Aleksander Lestan – 80 let njegove duhovniške poti

Aleksander Lestan je rojen 14. maja 1919 v Rečici ob Savinji, na Štajerskem, kamor se je njegova mama z otroci zatekla ob koncu I. svetovne vojne, ko so jih pregnali iz rodnega Mirna pri Gorici.

Novomašnik s starši, brati in sestro

Svojo duhovniško pot je začel kot vikar v Idriji (1942-1945), kjer se je srečal z italijanskim fašizmom, Nemci, domobranci in partizani. Slednji so celo sodelovali pri sveti maši v porušeni cerkvi, kjer je Lestan maševal. V tem času je spoznal marsikaj koristnega. Po treh letih službovanja v Idriji je duhovniško pot nadaljeval kot župnijski upravitelj v Velikih Žabljah (1945-1953). V tistih letih je tudi hudo zbolel. V Prvačini (1953-1973) je bil pol kmet pol duhovnik, saj je upravljal z zemljišči, ki so bila v lasti cerkve. V Črniče je kot župnik prišel leta 1973, kjer se je pri svojih 85 letih (2004) upokojil in ostal kot duhovni pomočnik do leta 2021. Leta 2010, v 90-tem letu starosti je prejel tudi naziv monsinjor.

Kamorkoli so ga premeščali, se je Lestan vedno znal zliti z okolico in ljudje so ga lepo sprejeli. Nikjer ni čutil želje, da bi bil premeščen.

Sredi maja letos je praznoval svoj 104. rojstni dan.

30. maja 2022 pa so v župnijski cerkvi sv. Vida v Črničah na Vipavskem obhajali slovesno mašo, 80-letnico njegove duhovniške poti.

Aleksander Lestan z župnikom Rafkom Klemenčičem ob 95 – letnici

Na dan obhajanja slovesne maše je izšla tudi knjižica z naslovom »Aleksandra Lestana osemdeset let duhovništva« v samozaložbi Pavla P. Bratina v nakladi 100 izvodov, ki pa ni za prodajo. Besedilo za knjižico sta prispevala samozaložnik, g. Bratina in msgr. Lestan. V knjižici je Lestan predstavil njegovo poročilo ob koncu župnijske službe. Pavel P. Bratina pa nas z besedami popelje skozi Lestanovo življenje.

Pa še ena od zanimivosti, o kateri Bratina piše v knjižici, »š« iz Lestanovega priimka mu je vzelo obdobje fašizma.

Aleksander Lestan je najstarejši dušni pastir koprske škofije.

Msgr. Aleksander Lestan

Msgr. Lestan se še vedno drži Pridigarjevega načela: ‘Tudi če človek živi veliko let, naj se vseh veseli!’ (Prd 11,8).

Sobratje pri dekanu Aleksandru v Črničah

Vir fotografij: Knjižica Aleksandra Lestana osemdeset let duhovništva

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več