20. POLETNA MUZEJSKA NOČ v muzeju novejše zgodovine Slovenije

Kdaj? V soboto, 18. junij 2022 od 18. do 24. ure. Vstop prost.

Vabimo vas, da z nami preživite letošnjo Poletno muzejsko noč, skupno akcijo slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov. V MNZS smo vam pripravili zanimiv program.  V Ljubljani, Brestanici in Pivki so vam na voljo so vam naše stalne in občasne razstave, ki si jih lahko ogledate sami ali pa se priključite vodenim ogledom. Za otroke smo pripravili privlačno delavnico, kjer se bodo lahko podali na pot ustvarjalne domišljije.

MUZEJ NOVEJŠE ZGODOVINE SLOVENIJE, CEKINOV GRAD V LJUBLJANI

Za otroke:

Delavnica animiranega filma z Društvom Slon

18.00–21.00 

V povezavi z razstavo ob 50. obletnici prvega avtocestnega odseka v Sloveniji bomo v animiranem filmu ustvarili svoje čarobne ceste in poti ter se skupaj odpravili na popotovanje v nove kraje. 

Delavnica je brezplačna.

Občasni razstavi:

»Slovenika, zares si čudovita!«

18.00 in 20.00 – vodstvo po razstavi

Ob 50. obletnici prvega avtocestnega odseka Vrhnika-Postojna v Sloveniji in Jugoslaviji smo pripravili priložnostno razstavo, s poudarkom na fotografskem gradivu različnih avtorjev iz bogate zakladnice Fototeke MNZS ter arhiva Družbe za avtoceste RS. Razstava je na ogled v avli Muzeja in na ploščadi pred Muzejem.

Jože Plečnik (1872–1957)

Razstava prek fotografij, ki jih hranimo v MNZS, Slovenskem etnografskem muzeju in Plečnikovi hiši, predstavlja Plečnikovo Unescovo dediščino v Ljubljani. Fotografije prikazujejo prostor pred Plečnikovim posegom, potek gradnje objektov in njihovo vlogo v urbanem prostoru.

Stalna razstava: 

Slovenci v XX. stoletju

V osmih dvoranah so predstavljeni najpomembnejši dogodki in procesi, vse oblike bivanja in delovanja na slovenskem ozemlju, v nerazdružljivi prepletenosti od začetka prve svetovne vojne do današnjih dni. Slovenci smo v XX. stoletju zamenjali več držav in državnih ureditev, preživeli dve svetovni vojni, se vključili v tehnološko revolucijo, v zadnji, osamosvojitveni vojni, pa smo dosegli samostojno državo.

21.30 – vodstvo po razstavi

Muzejska knjigarna Cekin

10.00 –24.00

V prenovljeni Muzejski knjigarni Cekin nudimo 30 odstotni popust na muzejske publikacije in nekatere druge izdelke. Preverite pester izbor katalogov, zbornikov, fotografij in drugih zanimivosti.

19.00 –21.00

Kustosi, avtorji besedil in uredniki publikacij bodo predstavili svoje izdelke na stojnici pred Muzejem. V primeru dežja bo dogodek potekal v avli.

Dislocirana enota:

GRAD RAJHENBURG V BRESTANICI

Stalne razstave:

Kazenske ustanove na gradu Rajhenburg, 1948–1966

Slovenski izgnanci 1941–1945

Trapisti v Rajhenburgu

19.30 – vodstvo po razstavi Trapisti v Rajhenburgu

DEPOJI DRŽAVNIH MUZEJEV V PIVKI 

Depojska razstava leta 2022: 

Vsak milimeter šteje – geodezija na Slovenskem skozi čas 

Ogledni depoji Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Tehniškega muzeja in Narodnega muzeja Slovenije 

20.00 in 22.00– vodena ogleda po oglednih depojih v Pivki

Kipi: depo na prostem Muzeja novejše zgodovine Slovenije

19.00 in 21.00 – voden ogled po depoju na prostem

Vljudno vabljeni k ogledu, vstopnine ni!

Poletna muzejska noč

Vir: Muzej novejše zgodovine Slovenije

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več