Občina Ajdovščina: Podpisana slovesna izjava ob prejemu donacije Taje in Iva Boscarola

Ob včerajšnjem podpisu slovesne izjave sta Ivo Boscarol in župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin podrobneje predstavila projekte za katere sta Ivo in Taja občini Ajdovščina namenila sredstva v višini 25 milijonov evrov.

S projekti, ki bodo realizirani do leta 2025 bosta poskrbela predvsem za družbeni razvoj skupnosti na področju zdravstva, zaščite in reševanja. Poseben poudarek pa bo tudi na ponovni ozelenitvi mesta Ajdovščina in njegove okolice, ki je v zadnjem času, ko se mesto širi in se na veliko gradi izgubilo kar nekaj zelenja in dreves, predvsem topol, za katere je Ivo Boscarol povedal, da veljajo za ajdovski zaščitni znak.

Župan se je donatorjema v imenu občank in občanov za to plemenito gesto iskreno zahvalil. Izpostavil je tudi, da se z donacijo uresničujejo dolgoletne želje in načrti lokalne skupnosti in tudi države, da se na območju pod letališčem v Ajdovščini vzpostavi logistični center, kamor bosta umeščena tako nov zdravstveni dom z lekarno kot operativni center za helikoptersko reševanje. To bo prvi tak center s civilnim helikopterjem v Sloveniji.

Ivo Boscarol je v uvodnem govoru poudaril, da je srečen, ker mediji pišejo tudi o pozitivnih zgodbah kot je njuna. Dejal je, da se mu zdi zelo pomembno, da se javnost seznani s podrobnejšimi informacijami kako bodo sredstva uporabljena ter, da bodo res šla tja kamor so bila že v začetku namenjena.

Izrazil je svoje in Tajino zadovoljstvo ter ponos, da lahko pomagata tako uspešni občini, ki je sicer uspešna tudi brez donacij. Ajdovski gospodarstveniki so namreč v lanskem letu ustvarili preko 70 milijonov čistega dobička, 7% tega zneska pa je v lanskem letu ustvarilo takrat še njuno podjetje Pipistrel.

Prvi del donacije v vrednosti 21 milijonov evrov za tri projekte je občina Ajdovščina v preteklih dneh že prejela na svoj bančni račun. Tako se bo z realizacijo projektov lahko začelo že v kratkem, da bo cilj donacij čimprej dosežen.

Preostale 4 milijone evrov iz podpisanega pisma namere, ki bodo namenjena za izgradnjo letalskega muzeja s centrom znanosti bodo, po medsebojnem dogovoru, občini Ajdovščina nakazali v roku enega leta, ko bodo skupaj preverili oziroma našli pravo lokacijo za ta namen.

Iz prvega dela nakazanih sredstev bodo realizirali tri projekte, in sicer:

– zdravstveni dom z lekarno (10 mio),

– operativni center za helikoptersko reševanje (10 mio) ter

– ozelenitev celotnega območja občine Ajdovščina (1 mio)

Zdravstveni dom z lekarno in reševalni center s helikopterjem bosta umeščena na območje letališča v Ajdovščini. Taji in Ivu Boscarolu se zdita ta dva projekta zelo pomembna za širše območje, ne samo za občino Ajdovščina, saj se dobro zavedata, da je zaradi infrastrukture, ki jo imamo, čas potreben za akcijo največkrat predolg, da bi lahko rešili življenje ali posredovali ob požarih.

V kratkem je predvidena objava javnega arhitekturnega natečaja za izgradnjo zdravstvenega centra. Gradbena dovoljenja za te objekte naj bi pridobili predvidoma sredi leta 2023 in takrat naj bi se tudi začelo z gradbenimi deli. Predvideni zaključek del, vključno z nabavo vse opreme, je v letu 2025, ko bo center tudi predan v uporabo.

Istega leta naj bi bil vzpostavljen tudi mestni potniški promet, ki bo okolju in uporabnikom prijazen. Ta bo omogočal dostop do zdravstvenih in lekarniških storitev na novi lokaciji tudi občanom, ki imajo težave z mobilnostjo. Bo pa lekarna svojo enoto obdržala tudi v središču mesta.

Ivo Boscarol je dejal, da njunih donacij občini s tem še ni konec. Poziva pa tudi svoje kolege podjetnike širom države, naj se zavedajo, da so uspešni tudi s pomočjo lokalne skupnosti in naj jim bosta za zgled in spodbudo.

Fotografije: STA

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več