Tednik Domovina št. 49 – Mesec nosi Goloba

V 49. številki Domovine smo prebrali in komentirali različne vidike nastajajoče koalicijske pogodbe.

Urednik Tino Mamić v uvodniku lepo povzame bistvo tokratne vroče teme:

Omejevanje svobode s strani politične stranke Svoboda ni slučajno. Robert Golob se je namreč, če beremo koalicijsko pogodbo, povsem prilagodil programu stranke Levica. Kot da bi Svoboda, ne pa Levica, imela pet (5) poslancev.

Rok Čakš poroča o soočenju v zvezi z novo koalicijsko pogodbo v oddaji Tarča in komentira: “Dobivamo vlado s programom, kakršnega je podprlo dobre 4 odstotke glasujočih na volitvah.”

Eden od predlogov v koalicijski pogodbi je tudi skrajšanje delovnega tedna na štiri dni. Kaj o kratkem delovnem tednu pravijo raziskave in kakšni poizkusi že potekajo, boste lahko v članku Martina Nahtigala prebrali na spletni domovini, v dodatnem članku samo za naročnike pa o tem, kako imajo to področje urejene druge evropske države.

Luka Svetina pa raziskuje, kakšna svoboda se obeta poslancem Gibanja Svoboda.

Pišemo tudi o ukrepih, ki jih nova vlada načrtuje na področju zdravstva in visokega šolstva.

Intervju z ekonomistom in profesorjem na ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Sašem Polancem. Glede ekonomskih rešitev v novi koalicijski pogodbi pravi: “Osrednjega problema ta koalicijska pogodba sploh ne naslavlja. Ključno vprašanje je čim večja gospodarska aktivnost in posledično gospodarska rast. To se doseže z vlaganjem v raziskave in razvoj. V dokumentih imamo že dolgo zapisan dvig deleža BDP, ki ga namenjamo v ta namen, na 3 %, a smo še vedno pri dobrih 2 %.”

Na 1. izredni seji državnega zbora v novem mandatu je stranka SDS vložila predloga za posvetovalna referenduma o spremembah Zakona o vladi in spremembah zakona o RTV Slovenija ter njuno sprejetje odložila vsaj za 30 dni. Po seji smo za komentar prosili vodjo poslanske skupine NSi, Jožefa Horvata.

Direktor Melamina, Srečko Štefanič ob tragični nesreči v Kočevju: “To so bili najtežji trenutki v mojem življenju.”

Vse to in še več v 49. številki Domovine, ki izide v četrtek, 26. maja.

Domovina št. 49 – naslovnica


Naročila pa tudi na spletu: www.iskreni.net/trgovina/naroci-se

Celoletna naročnina stane 129 evrov, v prosti prodaji pa je cena ene številke 3,10 evra.

Ne pozabite: Domovina je edini tiskani medij v državi, ki mu naklada stalno raste.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več