Sledi korakov: Maks Mausser, fant, ki spet hodi

Pred vami je zgodba mladega motokrosista Maksa Mausserja, ki se je pred tremi leti huje poškodoval, je pa to tudi zgodba, kako koristno je nikoli vreči puško v koruzo. Maks je zagotovo ni.

Njegovo zgodbo sem lani objavil v tedniku Reporter, danes si jo lahko ogledate še v video posnetku. Potem, ko je pred tremi leti na motokros progi doživel hudo nesrečo, ki mu je dodobra poškodovala hrbtenico, se je začelo njegovo drugo življenje. Ne več preživeto na motokros motorju- bil je eden naših najbolj perspektivnih motokrosistov- odslej je največ svojega časa preživel na rehabilitaciji poškodb. Njegova ponovna pot do prvih korakov je bila dolga, zelo naporna, z mnogo odrekanja in podpore v družini, a še zdaleč ni končana.

Tega se naš sogovornik zaveda, a upanje in voljo mu dajeta napredek, ki je iz tedna v teden bolj viden. V iskrenem pogovoru, prikazali smo tudi neka njegovih vaj, ki jih vsakodnevno izvaja v mali telovadnici, nam je povedal, kako je prišlo do hude nesreče, kako in kje je potekala zahtevna operacija, kako poteka rehabilitacija, videli boste, kako si je v stari dedkovi garaži uredil majhno telovadnico in tudi, ali še kdaj sede na motor. Nenazadnje je to še vedno njegov šport in Tim Gajser njegov idol in prijatelj, s katerim se večkrat slišita in srečata.

Maks Mausser v telovadnici

Maks pa ne pozabi na humanitarne dogodke, ki se jih redno udeležuje. Tako je bil aktiven tudi na zadnjem zasavskem humanitarnem teku v Hrastniku, ko se je zbiral denar za onkološke bolnike. Morebiti se bo kdaj tudi za osebe s poškodovano hrbtenico.

V oddaji boste lahko videli tudi nekaj kratkih spotov, ki si jih dobro oglejte. Govorijo namreč o tem, kako pomembno je, da smo pozorni, da svojega avtomobila ne parkiramo na mesta za invalide, ali da ne parkiramo svojega vozila preblizu avtomobila, ki ga uporablja invalidna oseba z vidnimi oznakami na avtomobilu. Maks nam je v oddaji povedal, da se nesreče z motorjem ne spominja ravno dobro, spomni se le, da je pri skoku motor samodejno ugasnil. “Padel sem in ugotovil, da ne morem več premikati nog,” nam pove in doda, da so ga potem v UKC Maribor operirali. Imel je tri zlomljene vretence, ki so pritrdili z vijakom. Občutki v nogah so se na srečo počasi vračali, lahko je spet pomigal s prsti in se povsem posvetil rehabilitaciji, ki že daje prve večje rezultate, kar se boste lahko samo prepričali, ko si boste ogledali nekaj video posnetkov, ki nam jih je podaril v objavo. Zaupal nam je tudi, katerim zdravnikom bolj in katerim manj zaupa. Pri nekaterih žal kljub vsej strokovnosti opaža premalo optimizma in vzpodbude.

Več pa v posnetku TUKAJ.

Igor Gošte in Maks Mausser med snemanjem oddaje

Foto: Matjaž Lavrič in Igor Gošte

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več