Na današnji dan: Zaplet s Kučanom

Predsedstvo Slovenije je 14. maja 1990 predlagalo skupščini izvolitev Lojzeta Peterleta za predsednika vlade oziroma Izvršnega sveta.

Lojze Peterle je kasneje obelodanil prvi predhodni zaplet z novoizvoljenim predsednikom Predsedstva Milanom Kučanom.

Kot formalni predlagatelj je, kot v časih komunističnega vodenja, najprej zahteval seznam kandidatov za člane Izvršnega sveta.

Peterle mu spiska ni hotel dati, ker za to ni videl zakonite podlage, ampak je vztrajal pri tem, da najprej dobi mandat. Kot se je pozneje izkazalo v skupščinskih razpravah, sta predstavljala ≫vročo žerjavico≪ kandidata Janez Janša in Igor Bavčar, ki sta bila za opozicijo nesprejemljiva. SDP-jev delegat v DPZ dr. Lev Kreft je na primer Peterleta na skupščinskem zasedanju pred izvolitvijo celotne ekipe povprašal, ali je predlog za angažiranje Janeza Janše pomenil, da mandatar sprejema konfliktne situacije z JLA in novinarji kot del programa Izvršnega sveta. Ob kandidaturi Igorja Bavčarja, ki je bil predlagan za sekretarja za notranje zadeve, je vprašal, če ga je povabil k sodelovanju zaradi strokovne usposobljenosti in dotedanjega sodelovanja pri tej službi ali zaradi izpričanega občutka za pretehtano spoštovanje zakonitosti ali obojega.

Fotografija: Tino Mamić

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več