Na današnji dan: Dogovor na Račjem otoku

V nedeljo, 28. aprila 1991, so se predsedniki Demosovih strank in nekateri člani izvršnega sveta sestali v brunarici na Račjem otoku na Brdu pri Kranju. Do sestanka je prišlo na pobudo Igorja Bavčarja in Janeza Janše zaradi zamude vlade s pripravami na osamosvojitev.

Z vidika osamosvajanja je šlo za eno pomembnejših srečanj. Dobesednih zapisov srečanja ni, obstajata pa pripovedi dveh udeležencev, dr. Jožeta Pučnika in Janeza Janše.

Dr. Jože Pučnik: ≫Ko smo se zbrali v baraki na Račjem otoku na Brdu, sem pravzaprav v uvodu kot predsednik Demosa orisal to situacijo in postavil dilemo, da smo prišli s političnim razvojem v neko tako odločilno fazo, da zavisi od našega odločanja in od naše moralne in politične pripravljenosti, ali bomo to zgodovinsko šanso Slovenije izrabili ali jo pa bomo zafurali. Vem, da sem uporabljal precej patetične besede in prešel na zastavitev vprašanja vsakemu od predsednikov, ali je pripravljen v svojem imenu in v imenu stranke, ki jo je predstavljal, prevzeti vso politično, pravno in moralno odgovornost za vse konsekvence, do katerih bi lahko prišlo v postopku osamosvajanja. Takrat ni bilo povsem jasno, kako bo reagirala armada. Na sestanku smo izhajali iz dileme, da se vodstvo Demosa mora odločiti, ali je pripravljeno eventualno tvegati tudi svojo glavo, ali pa za drugo skrajnost, če tukaj odpove, preiti v slovensko zgodovino kot največja reva, kot nekdo, ki je neko zgodovinsko možnost zapravil.

Vprašal sem vsakega od predsednikov, ali je pripravljen to odgovornost tudi prevzeti, in moram povedati, da smo imeli na koncu izjave vseh predsednikov, da prevzemajo to moralno, politično in pravno odgovornost za vse korake.≪

Fotografija: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več