Časnik Vipavska: Šembiška pomlad – Podnanos za Vurberk

Podnanos je za številne ansamble narodno zabavne glasbe, ki imajo v sestavu diatonično harmoniko in izvajajo dvo ali več glasno petje, kraj, kjer se je začela njihova uspešna glasbena pot.

Že dve desetletji namreč v Podnanosu potrjujejo svojo kakovost ansambli, ki se prijavijo na razpis za sodelovanje na Vurberku, najprestižnejšem festivalu na sončni strani Alp, kot zanj pravijo kritiki in poznavalci festivalskih dogodkov širom Slovenije. V potrditev, da so svojo glasbeno pot začeli prav v Podnanosu, naj omenimo samo nekaj ansamblov, ki so danes v samem vrhu slovenske domače glasbe, Mladi Dolenjci, Pogum, Spev, Nemir, Akordi ter številni drugi in ne nazadnje tudi ansambel iz Primorske, vipavski Špadni fantje, ki so na dveh minulih festivalih prejeli dve prestižni nagradi, plaketo Jožeta Šifrarja, nagrada za najboljšo vokalno izvedbo ter »zlatega zmaja«, najvišja festivalska nagrada.

Priprave na izvedbo izbora v Podnanosu in tudi za festival na Vurberku, kraju med Mariborom in Ptujem so že v polnem teku. Razpis, ki so ga objavili organizatorji in nanj povabili ansamble, ki gojijo Slakovo in Miheličevo glasbo, je zaključen, ansamble, ki so izpolnili razpisne pogoje, to so zasedba, še ne predvajana glasba in objavljeno besedilo, starost članov nad 15 let, so že povabili v Podnanos. Letos bo v rojstnem kraju slovenske himne že 21. izbor za Vurberk, letos še posebej pomemben, saj bodo na Štajerskem proslavili pomemben jubilej, zgodil se bo 30. festival narodno zabavne glasbe Slovenije z diatonično harmoniko ter dvo in več glasnim petjem »Vurberk 2022«, kakor se festival tudi imenuje.

O pripravah in o izvedbi izbora za Vurberški festival v okviru prireditve »Šembiška pomlad«, organizira jo Turistično društvo Podnanos, smo se pogovarjali z »alfo in omego« šembiški glasbenih druženj, Stojanom Vitežnikom, ki je »vpet« v organizacijo vse od prvega izbora, to je davnega leta 1997 v prejšnjem stoletju. Podnanos je z organizacijo izborov za Vurberk, poleg zamejskega Števerjana, postal pomemben kraj v tem delu Slovenije, kjer je svoje domovanje »našla« domača glasba. »Gre za pomembno prireditev, ne samo za Podnanos in občino Vipava, ampak za vso Primorsko, da se popularizira slovenska domača glasba, ki je bila v preteklosti brez dvoma zelo zapostavljena, tudi v našem koncu«, meni Stojan Vitežnik. »Letošnjega izbora, ta bo v nedeljo, 8. maja, se ga, kot tudi vse predhodne, lotevamo zelo profesionalno. Ekipa v kateri smo številni domačini je že uigrana, če se izrazim po športno in ni razlogov, da tisti, ki bodo drugo nedeljo v maju naši gosti, želimo se jih v čim večjem številu, iz Podnanosa nebi odšli zadovoljni. Pohvalit moram naše Šembijce, ki žrtvujejo veliko svojega prostega časa in poprimejo za dela, tega pa je kar veliko, za tak dogodek, kot je izbor za Vurberk, pa tudi za druge prireditve, ki jih organiziramo«, nam je zaupal Vitežnik.

Ob pogovoru o majskem izboru ansamblov za Vurberški festival, ki bo v petek, 24. junija na atraktivnem in obnovljenem vurberškem grajskem dvorišču, nismo mogli mimo finančnih sredstev. Vitežnik je še povedal, da jim pomagajo podjetniki in gospodarske družbe iz okolice, svoj del pa primakne tudi občina Vipava iz proračuna oz. razpisa na katerega se organizatorji prijavijo. Razlogov, da tudi letošnji dogodek »Podnanos za Vurberk«, ne bi bil uspešen, preprosto ni, Šembijci so to že večkrat dokazali, zagotovo bo tudi tokrat tako.

Avtor članka v časniku Vipavska: Janez Toplak

Foto: Ansambel »Špadni fantje«, prejemniki »Zlatega zmaja«, najvišje festivalske nagrade na Vurberku

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več