Pričevalka Magda Rodman

Magda Rodman, rojena Bajc, izvira iz ene najbolj uglednih protifašističnih družin na Primorskem, po njenem stricu, tigrovcu Dragu Bajcu se imenuje šola, po stricu Milanu, ki je bil kot partizan v Dražgošah pa ulica, na kateri stanuje.

15. marca je bila gostja oddaje Pričevalci na nacionalni televiziji, ki je na ogled tudi na internetu. Svoje izjemno zanimivo pričevanje, ki je polno opisov težkih preizkušenj pa tudi primorske vipavske vedrine, začne s predstavitvijo prednikov in usodo Vipavcev v prvi svetovni vojni. Kot otrok in dekle je poslušala ter si zapomnila številne zgodbe domačinov ter o tem napisala tudi zelo zanimivo knjigo, pa ne edino.

Magda Rodman ima mnogo spominov na sosede, ki so se v poletnih večerih zbirali na tramu pred Lekanovo hišo, utrujeni od kmečkega dela, in se pomenkovali, kje je povrgla svinja, kje je krava telila, kje je ponoči gorelo, kdo je umrl, kje je bilo rojstvo, kdo bo naslednji dan posodil konja za oranje in kdo bo ponoči pomagal pri telitvi v hlevu. Tam so se zbirali gospodarji, ki so preživeli prvo in drugo svetovno vojno, veliko brali in veliko vedeli o svetovni zgodovini, posebej o Rusiji. »Jaz pa sem napenjala ušesa in spremljala take dogodivščine. Ko sem šla v pokoj, sem obiskovala starejše ljudi po Vipavi in okolici in zapisovala njihove življenjske usode ter jih objavila v knjigi: Življenje ob trti in kršinu! Spraševali so me, kaj pomeni besedica ‘kršin’. To je pusta šopasta trava, ki raste na Nanosu. Ko so naši kosili na Nanosu in pripeljali seno domov, je rekla naša mama: ‘ Danes ne bo mleka …’«

Pričevanje je sklenila z aktualnim besedami za prihajajoče dni: “Zdaj bodo volitve in izberite prave, poštene, premislite malo, da vas ne bodo farbali po televiziji. Tisti, ki štrajkajo po Ljubljani, naj gredo malo po deželi pogledat, kako živimo. In naj primejo kakšen kramp in lopato in naj kaj naredijo tudi. Ne samo tam po Ljubljani kričat.”

Avtor članka v časniku Vipavska: Jože Možina

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več