Moj komentar glede aktualne javnomnenjske ankete

Ankete v Sloveniji ne morejo biti objektivne, ker je bilo v preteklosti preveč zlorab. Nedavno je tako Mediana “pomotoma” izpustila stranko POS. In to ravno stranko, katere vstop bo verjetno odločil, ali bo naslednja vlada leva ali desnosredinska. In ravno tej stranki nekatere agencije ne namerijo nič. Anketa Parsifala potrjuje, da bodo jeziček na levo-desni tehtnici stranke POS, LMŠ, NŠ in SAB. Če se vse uvrstijo v parlament, lahko dobijo 16 glasov, sicer pa se ti glasovi prerazporedijo velikim. 

Razmerje med blokoma strank se kaže v prid vladajoči koaliciji, kar se zdi logično zaradi nedavnih političnih potez. Na eni strani večanje ugleda Slovenije, posebej zaradi obiska premierja v Kijevu, kar državljani opazimo najbolj zaradi intervjujev Janše in Tonina na televiziji CNN. Na drugi strani pa vidimo besno zaganjanje levice v vsako potezo, vključno v nesporno pozitivno gesto obiska v Kijevu. Rusofilija nekaterih politikov in napoved obdavčitve nepremičnin s strani Levice so politične poteze, kakršnih si premier Janša v tem trenutku ne bi mogel bolj želeti.  

Tino Mamić, odgovorni urednik Tednika Domovina (Foto: STA)

Vidi se, da je KUL izgubil velik del volivcev na račun Gibanja Svoboda, kar bi znalo dokončno pokopati LMŠ in SAB. Precej je na račun Goloba izgubila tudi Levica, ker volivci igrajo s tako imenovano mandatarsko karto. Volivci levice zato raje volijo Goloba, volivci desne sredine pa Janšo. To kaže druga izbira anketirancev: SDS bi kot drugo izbiro izbralo toliko ljudi, kot je za prvo izbiro izbralo NSI.  

Zanimivo je vprašanje, koga bi tretjina volivcev SDS volilo kot drugo izbiro. Samo 24 odstotkov je namreč za drugo izbiro izbralo NSi, Našo deželo in Povežimo Slovenijo. Koga je izbralo preostalih 10 odstotkov volivcev SDS, nobene stranke ali kako levo? Težko verjamem, da je delež NSi ustrezen. Verjetno gre še vedno za določen strah med kristjani, ki se nočejo javno opredeljevati politično in velikokrat zavrnejo sodelovanje v anketi. Je pa res, da pri taki anketi zaradi natančnosti ena odstotna točna ne pomeni praktično nič.

Komentar sem napisal na vprašanje Nove 24 o zadnji anketi Parsifala. Več v članku s klikom TUKAJ.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več