Franc Bogovič: Zmaga Zelenskega v Ukrajini je nujna za obstoj Evrope kot jo poznamo danes

Pretekli dnevi so nedvomno eni najbolj črnih in žalostnih v zgodovini Ukrajine in celotne Evrope v zadnjih desetletjih. Sprožitev invazije in s tem totalne vojne s strani Vladimira Putina na svojo
sosedo, suvereno državo Ukrajino, je zavržno dejanje, ki s strani mednarodne skupnosti ne terja
le obsojanja, ampak jasen in čim hitrejši ter tudi odločen
odziv.

Obžalujem, da je prišlo do vojne v Ukrajini in grozovitega trpljenja civilistov, da je t. i. svobodni svet spregledal, da je vrag odnesel šalo in da se proti Putinovemu režimu lahko borimo le z edinim jezikom, ki ga pozna on – prisilo. Popolnoma podpiram vse dosedanje gospodarske in finančne sankcije, ki so bile uvedene proti Rusiji oz. Putinemu režimu in njegovim pribočnikom ter oligarhom, podpiram pa tudi vlade držav članic EU, med drugim tudi slovensko, ki Ukrajini namenjajo finančno, humanitarno in vojaško opremo za boj proti ruskim agresorjem ter sprejemajo begunce. Ukrajinci se ne borijo le za svojo svobodo in neodvisnost, pač pa za svobodo vseh nas in ohranitev Evrope kot jo poznamo danes. Zato jim enostavno mora mora uspeti!

Na nedavnem izrednem zasedanju Evropskega parlamenta glede vojne v Ukrajini, med katerim sta se iz Kijeva javila tudi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski in predsednik ukrajinskega parlamenta Ruslan Stefančuk, je g. Zelenski opisal grozodejstva ruskih agresorjev, ki napadajo civilne objekte, pobijao nedolžne ženske in otroke, ter na drugi strani izrazil izjemno motiviranost Ukrajincev za boj za svojo domovino, svobodo in demokracijo. Za ideale, ki jih v EU živimo, Ukrajinci dajejo svoja življenja. Zelenski se je zavezal evropski Ukrajini in ponovil željo po čimprejšnji podelitvi statusa države kandidatke za vstop v EU. Zaključil je z besedami: “Dokažite nam, da ste Evropejci. Da nas ne boste pustili na cedilu. Slava Ukrajini!”


Svojo podporo Ukrajini v tej grozoviti situaciji in njeni evropski perspektivi smo nato potrdili s sprejetjem resolucije, ki med drugim poziva Rusijo k takojšnjemu končanju vojne, odločnemu odzivu mednarodne skupnosti na agresijo ter zmanjšanju energetske odvisnosti od Rusije. Kot politično zelo pomemben signal za Ukrajino in njeno ljudstvo, ki se bori za preživetje, pa je nedvomno predlog za podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU. Ukrajina je suverena in neodvisna država, ki ji mora biti zagotovljena svoboda pri odločanju o svoji prihodnosti, Ukrajinci pa morajo imeti pravico živeti v svobodi in miru.

Franc Bogovič,

evropski poslanec in podpredsednik Slovenske ljudske stranke (SLS-EPP)

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več