Na današnji dan: Smučanje na Slovenskem

8. marca 1895 je bilo v Trnovskem gozdu eno prvih smučarskih tekmovanj v srednji Evropi. Smučarji so se pomerili v teku na Veliki Golak (1495 m) in v smuku z vrha.

Začetnik športnega smučanja na Slovenskem je bil Rudolf Badjura. V zimi 1913/1914 je v ljubljanskem Tivoliju priredil prvi smučarski tečaj za moške in ženske. Smučali so večinoma z eno palico. Izuril je prve smučarske učitelje, utrdil nordijsko- -alpsko šolo smučanja, izdelal slovensko smučarsko terminologijo in leta 1924 napisal prvo knjigo o smučanju v slovenščini Smučar.

Leta 1920 je bila v Ljubljani ustanovljena Športna zveza in v njenem okviru klubi s smučarskimi sekcijami. Prvo tekmovanje za jugoslovansko prvenstvo je bilo 1921 v Bohinju, nato so bila tekmovanja vsako leto. Leta 1922 je bila v Ljubljani ustanovljena Jugoslovanska zimskošportna zveza, ki je postala leta 1924 članica FIS. Leta 1923 so slovenski smučarji prvič nastopili na mednarodni tekmi v Krkonoših. Smučarske tečaje so po letu 1925 organizirali pri Sokolu, ob pomoči učiteljstva pa se je smučanje razširilo med šolsko mladino. S tekmovalnim smučanjem se je ukvarjal tudi klub Skala.

Fotografija: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več