Pričevalci: Marijan Premrl in Jože Pižent

Nocoj ob 22.40 na TV SLO 1 ponovitev oddaje Pričevalci s pred kratkim preminulim Marijanom Premrlom (1930- 2022), ki v pričevanju razkrije tragično usodo svoje znamenite rodbine in njegovim prijateljem Jožetom Pižentom, ki ju je družila pesem, ki jo bomo v pričevanju tudi slišali.

Oba sta bila doma iz Šembida, sedaj Podnanosa, slikovite primorske vasi ob vstopu v Vipavsko dolino. Pokojni Marijan Premrl je izhajal iz zavedne slovenske družine, ki ji vojni čas ni prizanašal. Njegov brat je bil poznejši narodni heroj Janko Premrl Vojko, ki naj bi padel v spopadu z italijanskim okupatorjem, a Marijan bo v pričevanju razkril družinsko vedenje o Vojkovi smrti, ki pravi, da ni bil pokončan od sovražne, ampak od partizanske krogle. Delovanje med ljudmi priljubljenega Janka Premrla je temeljilo na primorskem antifašizmu brez ideoloških primesi, kar pa komunističnim komisarjem, ki so prišli na Primorsko iz Ljubljane ni bilo po godu. Na Janka Premrla so Italijani razpisali visoko nagrado, požgali so jim družinsko hišo, starše zaprli in tudi Marijan je bil kot dijak deležen tepeža in zasliševanja italijanske policije v Gorici. Ob koncu vojne je žrtev umikajočih četnikov postala še Marijanova sestra. Premrl bo v pričevanju obudil tudi spomin na svojega strica, duhovnika in skladatelja Stanka Premrla, ki je najbolj znan kot avtor glasbe za slovensko himno.

Pričevanju Premrla se je pridružil izredno zanimivi sogovornik Jože Pižent, ki je bil rojen na planoti Nanos nad Vipavsko dolino. Po pojavu partizanov so Italijani tudi njihovo hišo zažgali tako, da so se zatekli v Šembid. Oba z Marijanom sta bila odlična pevca, za nas sta se sprehodila po »gasah« starodavne vasi do cerkve Sv. Vida, kjer sta nekoč skupaj prepevala v cerkvenem zboru.

Vir: Jože Možina, TV SLO

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več