Prihodnji teden v parlamentu

seja

DZ bo na izredni seji odločal o usodi ukrepov za omilitev visokih cen energentov. Na isti seji bo v obravnavi tudi predlog sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma o ratifikaciji sporazuma z organizacijo OCCAR. Na odborih DZ bodo obravnavali predloga zakonov o varstvu okolja in o nalezljivih boleznih.

DZ na izredni seji o vladnih ukrepih za omilitev posledic dražitve energentov

Poslanci bodo na izredni seji, ki bo potekala v ponedeljek in torek, obravnavali predloge vladnih ukrepov, ki so namenjeni blažitvi posledic dražitve energentov.

Predlog zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov med drugim predvideva izplačilo solidarnostnega energetskega dodatka v višini 150 evrov za 710.000 upravičencev. Upravičenci bi torej bili upokojenci z do 1000 evrov pokojnine ter prejemniki denarne socialne pomoči, varnostnega dodatka, nadomestila za invalidnost, otroškega dodatka do vključno šestega dohodninskega razreda, dodatka za veliko družino in rejniki.

Izplačila bodo izvedena najkasneje do 15. aprila, sredstva, teh bo približno 106,5 milijona evrov, bodo iz sklada za podnebne spremembe.

Predlog zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki je bil v petek na mizi odbora za gospodarstvo, pa med drugim predvideva enkratno nepovratno pomoč gospodarskim subjektom, katerih stroški energije bodo letos v primerjavi z letom 2021 narasli za več kot 40 odstotkov. Ukrep je vreden 70 milijonov evrov in bi zajel približno 40.500 upravičencev. Novost, ki so jo med drugim poslanci potrdili na petkovem odboru, je pomoč čebelarjem.

V koaliciji vladne predloge ocenjujejo kot potrebne in pravočasne, v opoziciji pa medtem opozarjajo, da do pomoči prihaja prepozno, da gre za predvolilne bonbončke in da je pomoč nepravično porazdeljena.

Poslanci o predlogu sklepa o nedopustnosti razpisa referenduma

DZ bo na izredni seji razpravljal o predlogu sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma med vlado in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer, ki bi omogočil nakup osemkolesnih oklepnih transporterjev tipa Boxer.

Pobudo za referendum je sicer vložila Levica, ob tem je predložila tudi 6800 podpisov. Na vladi poudarjajo, da se z zakonom o ratifikaciji sporazuma med vlado Slovenije in organizacijo OCCAR zgolj “vzpostavlja pravna podlaga za upravljanje programa boxer za Slovenijo s strani OCCAR in opredeli pogoje njunega sodelovanja v programu”.

Odbor za infrastrukturo bo obravnaval predlog zakona o varstvu okolja

Odbor za infrastrukturo bo v sredo opravil drugo obravnavo predloga zakona o varstvu okolja, ki se mu obeta nekaj dopolnil.

Z novim zakonom bi se med drugim odpravile neskladnosti slovenske zakonodaje z evropskim pravom, hkrati bi se v slovenski pravni red prenesle nove evropske direktive. Med najpomembnejšimi rešitvami bi bile proizvajalčeva razširjena odgovornost pri odpadkih, določbe o prenehanju statusa odpadka, učinkovitejši postopki izdaje okoljevarstvenih dovoljenj, urejanje situacije odlagališč odpadkov ter nova ureditev položaja zainteresirane javnosti v okoljskih postopkih.

V večini strank so pripravljeni predlog pozdravili. So pa poslanci, ob strinjanju vlade, v zakon v drugi obravnavi z dopolnili vnesli še kavcijski sistem za embalažo pijač. Odprta so tudi nekatera vprašanja glede prenehanja statusa odpadka.

V določenih strankah so sicer izrazili nasprotovanje izplačevanju sredstev podnebnega sklada energetsko intenzivni industriji. Levica v zakonu pogreša določbe, ki bi ljudi varovale pred onesnaževanjem iz sosežigalnic, nepovezani poslanci pa rešitve za degradirano Celjsko kotlino.

Odbor za zdravstvo bo odločal o javni predstavitvi mnenj o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih

Odbor DZ za zdravstvo bo na zahtevo nepovezanih poslancev, LMŠ, SD, Levice in SAB v petek odločal o javni predstavitvi mnenj o predlogu novele zakona o nalezljivih boleznih, ki so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v parlamentarni postopek pa so ga vložili nepovezani poslanci s prvopodpisanim Igorjem Zorčičem.

Predlog novele omogoča, da bi bili ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni zakoniti in skladni z ustavo, določili pa bi tudi pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševanje veljavnosti ukrepov in njihovo maksimalno trajanje, navajajo v Pravni mreži za varstvo demokracije.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več