Na današnji dan: Potresna postaja Albina Belarja

Začetnik slovenske seizmografije in varstva narave Albin Belar, ki se je rodil v Ljubljani 21. februarja 1864, je 18. septembra 1897 v kleti gimnazije v Ljubljani po potresu ustanovil potresno postajo, prvo te vrste v Avstriji. Sodeloval je tudi pri ustanavljanju potresnega zavoda v Beogradu. Izumil in izdelal je več instrumentov za potresna opazovanja ter nenehno razvijal svojo opazovalnico, ki je imela leta 1912 že 17 seizmografov.

Ljubljanska potresna opazovalnica je delala do leta 1919, ko je oblast nove Kraljevine Jugoslavije prisilno upokojila dr. Belarja in vse naprave odpeljala v Beograd. Leta 1923 je dr. Belar postavil svojo lastno opazovalnico v svoji hiši v Vršeh, blizu Gorij pri Bledu, in v njej delal do leta 1930, ko je začela delati opazovalnica na Univerzi v Ljubljani.

Zanimivo je, da je bil Belarjev prvi seizmograf (zapisovalce potresov) narejen iz nihala s stokilogramsko utežjo, poseben mehanizem pa je zapisoval nihanje tal s peresom, ki je praskalo s sajami prevlečen papir. Kasneje je začel izdelovati zapisovalce potresov.

Dr. Albin Belar je diplomiral na dunajski univerzi iz kemije in naravoslovnih znanosti, doktoriral pa je iz fizikalnih znanosti na univerzi v Gradcu. Umrl je leta 1939.

Fotografija: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več