Novogoriški pokriti bazen kmalu odpira svoja vrata

Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica je pridobila uporabno dovoljenje za nov pokriti bazen sredi mesta. Trimesečno poskusno delovanje se bo začelo v ponedeljek, 28. februarja, ko bodo v njem lahko zaplavali prvi uporabniki. Nanj še posebej težko čakajo športni klubi, ki so imeli doslej velike težave pri zagotavljanju pogojev vadbe v bazenu.

Trenutno potekajo še zadnja dela v okolici stavbe, s katerimi bodo zagotovili varen dostop do bazena. Prav to je razlog, da ga ne bodo odprli že prej, torej še v času zimskih počitnic, čeprav so na novogoriški občini upali, da jim bo to uspelo.

Nov pokriti bazen bo lahko sprejel do 273 oseb. Z urejeno okolico ga bodo povezali z letnim bazenom, vhod v zimski in letni bazen bo skupen, prav tako garderobe in tuši. V pritlični avli je zato recepcija za celoten bazenski kompleks, kjer bodo sprejemali obiskovalce pokritega in odprtega bazena.

Poleg velikega bazena velikosti 20,5 metra krat 25,03 metra bo plavalcem na voljo tudi manjši bazen, velikosti štiri krat 8,5 metra, globine 80 centimetrov in z višjo temperaturo vode. Slednji bo namenjen neplavalcem in razgibavanju. Posebnost novega bazena je dvižno dno, ki bo omogočalo, da se bo v bazenu lahko odvijalo več aktivnosti.

“To je eden izmed najmodernejših bazenov v državi in daleč naokoli ter bazen z najlepšim razgledom,” je ob včerajšnjem ogledu povedal novogoriški župan Klemen Miklavič in dodal: “Prvi v državi bomo imeli tudi premično dno, kar bo bazen naredilo uporaben za več družbenih skupin, za različne športe. S tem dobivamo nov športni objekt, ki bo uporaben za zelo širok spekter občank in občanov. S tem pa dvigujemo tudi kakovost bivanja v Novi Gorici in privlačnost Nove Gorice za priseljevanje.”

Nov 25-metrski pokriti bazen bo v upravljanje prevzel Javni zavod za šport Nova Gorica. Z odprtjem pokritega bazena v Novi Gorici bo plavalna sezona neprekinjena, je ob ogledu povedala direktorica Javnega zavoda za šport Nova Gorica Aleksandra Fortin. Že doslej so uporabnikom 50-metrskega zunanjega bazena omogočali neprekinjeno športno vadbo med 1. majem in 1. oktobrom, sedaj pa bo to bistveno lažje.

Vrednost izvedbenih del znaša slabih 4,9 milijona evrov z DDV. Iz celostnih teritorialnih naložb (CTN) in državnega proračuna je novogoriška občina pridobila dobre tri milijone evrov. Na razpisu Eko sklada pa je pridobila nepovratna sredstva v višini 741.000 evrov. Preostala sredstva bodo pokrili iz občinskega proračuna.

V prihodnje bo potrebna tudi prenova zunanjega 50-metrskega bazena, saj so le za kratek čas uspeli pokrpati puščajočo bazensko školjko. Prenova bo stala več kot milijon evrov, ki bi ga občina zaradi izpada prihodkov v času epidemije težko zbrala. Zato bo morala prenova še nekoliko počakati, je ob koncu napovedal novogoriški župan Miklavič, ki se bo konec leta potegoval za drugi mandat vodenja Mestne občine Nova Gorica.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več