Zdravniška zbornica s pozivom vladi

stetoskop

V Zdravniški zbornici Slovenije vladi očitajo, da ponavlja napovedi o nujnosti ukrepov na področju plač v zdravstvu, obljubljenih rešitev pa ne poišče. Pogoji zdravnikov na začetku kariere so nedostojni, prav tako država v javnem sistemu ne zna zadržati zdravnikov na področjih, ki so pomembna za državo, zbornica opozarja v sporočilu za javnost.

V zdravniški zbornici po več mesecih napovedi nujnih ukrepov na področju plač v zdravstvu ugotavljajo, da je njihova dosedanja uresničitev le porušila razmerja znotraj zdravstvenih timov glede odgovornosti in obsega nalog, ki jih opravljajo zdravniki.

Od vlade pričakujejo, da bo namesto ponavljajočih napovedi o nujnosti ukrepov znotraj ustavnih in zakonskih omejitev poiskala obljubljene rešitve. “Pričakujemo, da bo ministrstvo za zdravje takoj spremenilo prakso zadnjih mesecev, s katero je le dodatno poglobilo nezaupanje v zdravstvo in nosilce zdravstvene dejavnosti. Nujnih ukrepov na področju plač v zdravstvu se brez neželenih, neprijetnih posledic ne more več odlagati,” so poudarili.

“Država ne najde odgovora na vprašanje, kako zadržati v javnem sistemu zdravnike v tistih specialnostih, ki so za državo izjemnega pomena (družinska medicina, urgenca in intenzivne terapije),” so zapisali. Ob tem so navedli podatke Evropske komisije, po katerih v Sloveniji za dosego povprečja EU manjka vsaj tisoč zdravnikov.

Kljub temu se po njihovih besedah vlada še naprej nerazumno izogiba odgovornosti in nerazumno odlaša z zagotavljanjem konkurenčnih pogojev dela, ki bi omogočili pravično nagrajevanje zdravnikov v Sloveniji in okrepili javni sistem.

V zbornici opozarjajo še, da so pogoji mladih zdravnikov na začetku kariere nedostojni. Urna postavka zdravnika pripravnika znaša 5,57 evra bruto, po drugi strani pa študentski servisi za preverjanje izpolnjevanja pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT) ponujajo urno postavko v višini več kot osem evrov neto, so pojasnili.

Ob tem so spomnili, da so bile hkrati z obljubami vlade o nujnih ukrepih na področju plač zavrnjene vloge za dodatek za deficitarnost zdravnikom na primarnem nivoju, kjer je pomanjkanje zdravnikov že tako najbolj kritično.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več