Umrl je Marijan Premrl, ki je povedal, da je njegov brat Vojko umrl od partizanske krogle

V 92. letu starosti je umrl še en primorski pričevalec, Marijan Premrl iz Šembida (Podnanosa). Pred leti je na Televiziji Slovenija brat pokojnega tigrovca in partizana Janka Premrla Vojka razkril, da je slednji umrl od partizanske roke. Oddajo Pričevalci je posnel dr. Jože Možina in je na ogled tudi na spletu: KLIK.
Janko in Marijan Premrl sta bila nečaka skladatelja Stanka Premrla, duhovnika in avtorja slovenske državne himne. Njuna sestra Rada pa je bila poročena s pisatelejm Borisom Pahorjem.

Marijan Premrl je skupaj s prijateljem Jožetom Pižentom v dokumentarnem filmu obujal spomine na težke pretekle čase. Sovaščana in prijatelja Marjana Premrla in Jožeta Piženta druži pesem. Doma sta iz Šembida, sedaj Podnanosa, slikovite primorske vasi ob vstopu v Vipavsko dolino.

Marjan Premrl v filmu RTVS.

Premrlovi so slovensko zavedna družina, ki ji vojni čas ni prizanašal. Njegov brat je bil poznejši narodni heroj Janko Premrl Vojko, ki naj bi padel v spopadu z italijanskim okupatorjem, a Marjan je v pričevanju razkril družinsko vedenje o Vojkovi smrti, ki pravi, da ni bil pokončan od sovražne, ampak od partizanske krogle.

Delovanje med ljudmi priljubljenega Janka Premrla je temeljilo na primorskem antifašizmu brez ideoloških primesi, kar pa komunističnim komisarjem, ki so prišli na Primorsko iz Ljubljane ni bilo po godu. Na Janka Premrla so Italijani razpisali visoko nagrado, požgali so jim družinsko hišo, starše zaprli in tudi Marjan je bil kot dijak deležen tepeža in zasliševanja italijanske policije v Gorici. Ob koncu vojne je žrtev umikajočih četnikov postala še Marjanova sestra. Premrl je v pričevanju obudil tudi spomin na svojega strica, duhovnika in skladatelja Stanka Premrla, ki je najbolj znan kot avtor glasbe za slovensko himno.

Pričevanju Premrla se je pridružil izredno zanimivi sogovornik Jože Pižent, ki je bil rojen na planoti Nanos nad Vipavsko dolino. Po pojavu partizanov so Italijani tudi njihovo hišo zažgali tako, da so se zatekli v Šembid, kjer živi še danes. Oba z Marjanom sta se v oddaji sprehodila po »gasah« starodavne vasi do cerkve Sv. Vida, kje sta bila dolga leta aktivna v cerkvenem zboru.

Znana italijanska tiralica za Jankom Premrlom Vojkom
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več