Kmetijski ministri EU o nizkoogljičnem kmetijstvu

Podgoršek

Kmetijski ministri EU, med njimi Jože Podgoršek, so se včeraj v okviru dvodnevnega neformalnega srečanja v organizaciji predsedujoče EU Francije seznanili z delom Nacionalnega raziskovalnega inštituta za kmetijstvo, prehrano in okolje (INRAe) na področju vinarstva, projektom nizkoogljičnega kmetijstva in si ogledali kmetijo, ki uvaja te prakse.

Kot so včeraj sporočili s kmetijskega ministrstva, je bil prvi dan neformalnega srečanja tradicionalno namenjen terenskemu ogledu dobrih kmetijskih praks. Ministri so obisk začeli v INRAe, kjer so se seznanili z glavnimi fazami selekcije sort ‘RESDUR eksperiment’. V eksperimentu ustvarjajo sorte grozdja, ki so odporne na peronosporo in pepelasto plesen. Predstavniki inštituta so ministrom pokazali tudi laboratorij.

V nadaljevanju so ministri dobili vpogled v projekt nizkoogljičnega kmetijstva oz. pobudo za vzpostavitev enotnega sistema za certificiranje odvzemov, spremljanje in vrednotenje ponorov ogljikovega dioksida. Ta nov poslovni model bi omogočil dodatni dohodek upravljavcem zemljišč, kmetom in gozdarskim gospodarstvom, so pojasnili na slovenskem kmetijskem ministrstvu.

Ministri so si ogledali tudi kmetijo, ki uvaja prakse nizkoogljičnega kmetijstva. Lastniki so jim med drugim predstavili način kmetovanja, ki predstavlja prihodnost kmetijstva.

Ministre v torek čaka še razprava o utrjevanju podnebju prijaznih kmetijskih in gozdarskih modelov oz. nizkoogljičnega kmetijstva. Tako bodo nadaljevali izmenjavo mnenj, ki so jo začeli na januarskem Svetu EU za kmetijstvo in ribištvo.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več