Velik vpliv pandemije na organizatorje dogodkov

stoli

Omejitve zaradi pandemije so se odrazile v znatnem zmanjšanju prometa podjetij, ki sodelujejo pri organizaciji dogodkov. Soočajo se tudi s težavami pri dobavi komponent in izdelkov, pomanjkanje dela je povzročilo množičen odhod samozaposlenih v druge panoge, je pokazala anketa mednarodnega združenja Plasa.

Zaradi zmanjšanja prihodkov v času omejitev zaradi novega koronavirusa v letih 2020 in 2021 se je moralo 45 odstotkov vprašanih podjetij dodatno zadolžiti, je ugotovila mednarodnega združenja ponudnikov storitev za industrijo dogodkov in zabave Plasa.

Pomanjkanje dela je povzročilo množičen odhod samostojnih delavcev – v drugih panogah jih je delo poiskalo 64 odstotkov. Zaradi pomanjkanja usposobljenega kadra bo tretjina vprašanih podjetij zamujala s svojimi storitvami, dodatna tretjina pa jih bo morala posle v celoti odpovedati.

Velika večina vprašanih podjetij je imela težave zaradi zamud v dobavnih verigah; 97 odstotkov vprašanih se je soočalo s pomanjkanjem komponent, 90 odstotkov vprašanih s pomanjkanjem blaga oz. izdelkov.

Anketirani so pesimistični glede stanja v naslednjih šestih mesecih, za nadaljnje obdobje pa so previdno optimistični. Mnogo podjetij bodo bremenila posojila, pričakujejo tudi, da za vse vrste dela ne bodo imeli ustreznega kadra.

Anketo so izvedli med 1948 respondenti iz več kot 40 držav, in sicer med 1. novembrom in 21. decembrom 2021, tako da ni zajet učinek trenutno prevladujoče različice novega koronavirusa omikron, so sporočili iz slovenskega dela iniciative Mi delamo dogodke, ki jo je Plasa zagnala po izbruhu pandemije aprila 2020.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več