Predlog novele zakona o gasilstvu

Minister za obrambo Matej Tonin je včeraj po pogovoru s predstavniki Združenja slovenskih poklicnih gasilcev o aktualnih zadevah na področju poklicnega gasilstva izrazil zadovoljstvo, da se jim je uspelo izpogajati o končni različici predloga novele zakona o gasilstvu. Vlada ga je že potrdila in čaka na obravnavo v DZ, je dejal v izjavi za javnost.

Predlog, ki ga je vlada potrdila sredi januarja, med drugim prinaša možnost skupne gasilske enote na zaokroženih industrijskih kompleksih in uvaja zakonsko podlago za interesno združevanje poklicnih gasilskih enot.

Predlog po ministrovih besedah pomeni pomemben korak naprej pri urejanju statusa gasilcev.

Predsednik združenja Miran Korošak je povedal, da so pri pogajanjih sodelovale vse članice združenja in podale svoje predloge. Združenje bo po njegovih besedah v zakonu omenjeno kot najvišja oblika povezovanja poklicnega gasilstva v Sloveniji. Določili pa so tudi naloge poveljnikov poklicnih gasilskih enot. Želijo si, da bi bil predlog čim prej sprejet, saj bo izboljšal položaj poklicnega gasilstva.

Na včerajšnjih pogovorih so se dotaknili tudi poteka pogajanj s sindikatom poklicnih gasilcev o normativnem delu kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva. Državni sekretar na ministrstvu Janez Žakelj je zatrdil, da so rešili vsa odprta vprašanja razen tistega, ki je povezan z dopusti in je najtrši oreh.

Neusklajeni so še kriteriji za letni dopust, je pojasnil namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič, ki sodeluje pri pogajanjih. S sindikatom se po njegovem pojasnilu razhajajo pri dolžini letnega dopusta glede na delovno dobo. Po njegovih besedah je treba pri pogajanjih o dopustu razumeti tudi vidik lokalnih skupnosti.

Z združenjem pa so včeraj po Toninovih besedah opravili tudi prvo razpravo o možnosti za izstop poklicnih gasilcev iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Vodja strokovnega sveta združenja Boris Žnidarko je pri tem dejal, da bodo to možnost še pretehtali.

Na področju sofinanciranja opreme za zaščito in reševanje pa minister razume želje poklicnih gasilskih enot, da bi lahko sodelovale na posebnem razpisu uprave za zaščito in reševanje, kjer se sredstva zdaj namenjajo predvsem prostovoljnim gasilskim društvom. Na včerajšnjem pogovoru je jasno povedal, da bodo razpis skušali oblikovati tako, da bodo lahko sodelovale tudi poklicne enote. Vendar pa bo pogoj, da se sredstva za sofinanciranje opreme prostovoljnih gasilskih društev ne bodo zmanjšala, je poudaril.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več