Slovenska podjetja prilagajajo organizacijo dela

koronavirus

Vse višjim številkam okuženih s covidom-19 v Sloveniji po prihodu različice omikron se morajo zadnje dni pri organizaciji svojega dela vse bolj prilagajati tudi v številnih gospodarskih družbah. V Adrii Mobil so morali začasno ustaviti eno izmeno, večinoma pa družbe zagotavljajo, da trenutno še zmorejo obvladovati delovne procese.

Kot so za STA povedali v Adrii Mobil, je v zadnjih dneh število okužb eksponentno poraslo, število odsotnih sodelavcev pa se je v le nekaj dneh podvojilo, bodisi zaradi okužbe bodisi zaradi karantene ali varstva otrok. Zaradi tega so za teden dni ukinili popoldansko izmeno v proizvodnji počitniških prikolic, ob tem pa so prilagodili tempo dela tudi na ostalih proizvodnih programih.

Takšnim razmeram se niso mogli izogniti, kljub temu da so preventivni ukrepi pri njih v veljavi praktično ves čas, kjer je mogoče, pa delo izvajajo od doma. Še vedno je v veljavi režim, po katerem zaposleni v različnih izmenah prihajajo na delo v 15-minutnem intervalu, naslednji teden pa bodo znova organizirali cepljenje za zaposlene.

V konkurenčnem podjetju Carthago iz Odrancev se po besedah direktorice Sandre Županec prav tako pri odsotnostih že precej poznajo posledice covida, na kar so se morali zadnje mesece dobro pripraviti in se prilagoditi. Kot je povedala za STA, so doslej odsotnosti še dobro obvladovali, saj jih po najboljših močeh s trudom skušajo kompenzirati zaposleni, ki so na delovnih mestih. Če se bo trend še nadaljeval, pa bodo razmere kljub vsem zaščitnim razmeram težko obvladljive, je še dodala.

V zadnjih dneh tudi v Perutnini Ptuj beležijo povečevanje odsotnosti z dela zaradi okužb, zato so v tovarni pripravljenih jedi začasno iz triizmenskega dela prešli na dvoizmensko. Kljub temu z učinkovito organizacijo vseh proizvodnih procesov uspevajo izvajati naročila v celoti, so sporočili za STA.

V lendavskem Varisu delo poteka nemoteno, kljub temu da sta bili nekaj zaposlenim odrejeni izolacija ali karantena. Kot je z STA povedala direktorica Sabina Sobočan, ves čas delajo v takšnem obsegu, da izpolnjujejo svoje pogodbene obveznosti, tudi na terenu, prav tako opravljajo redna vzdrževalna dela, ne delajo pa v tem obdobju na zalogo. Tudi težav z dobavo materiala nimajo.

“V tem tednu ob testiranju vseh zaposlenih nismo več zaznali okužb, kar sicer ne pomeni, da jih v prihodnje ne bo, ampak trenutno kaže, da delamo v zdravem okolju,” je še dodala.

V mežiškem podjetju TAB je po besedah direktorja Bogomirja Aupriha trenutno zaradi covida odsotnih več kot 40 zaposlenih, kar je največ od začetka epidemije. Največ beležijo karanten zaradi stikov z okuženimi družinskimi člani, pri čemer jih veliko pozneje tudi zboli.

“Zaenkrat nam še uspeva delati bolj ali manj normalno, saj si pomagamo predvsem s premeščanjem med oddelki. Ob vseh drugih ukrepih že dva meseca uvajamo delo od doma in rotiranje različnih delavcev na istem oddelku v administrativnih delih,” je za STA še povedal Auprih.

V skupini Sij prav tako zaznavajo precej več okužb ali odsotnosti zaradi karantene v primerjavi z začetkom leta, a te trenutno še ne vplivajo na normalen potek proizvodnje in poslovanja. Že ves čas epidemije pa skrbno izvajajo in prilagajajo ukrepe za zajezitev širjenja okužb, poleg že znanih tudi izogibanje srečevanja zaposlenih iz različnih oddelkov v garderobah.

V Dravskih elektrarnah Maribor beležijo zelo malo okuženih, kar pripisujejo doslednemu upoštevanju sprejetih ukrepov in odgovornemu ravnanju sodelavcev, tako na delovnem mestu kot izven njega. Ti se namreč zavedajo odgovornosti, ki jo imajo glede nemotene proizvodnje električne energije do družbe in gospodarstva.

Da so razmere kljub povečanemu številu okužb še obvladljive, so za STA povedali tudi v Termoelektrarni Šoštanj, kjer so delo organizirali tako, da zagotavljajo nemoteno izvajanje dejavnosti. V vzdrževanju so uvedli dvoizmensko delo, hkrati pa so v čim večji meri preprečili stike z obratovalnim osebjem, kjer prav tako veljajo strogi preventivni ukrepi.

V Mercatorju so zaradi doslednega spoštovanja ukrepov prepričani, da podjetje v celoti, predvsem pa na področju trgovine ni vir okužb, vseeno pa tudi pri njih v zadnjih tednih število bolniških odsotnosti narašča. Ker imajo skoraj 500 trgovin, si pomagajo s premeščanjem zaposlenih, so pa v nekaterih trgovinah morali začasno zapreti določene oddelke ali skrajšati delovni čas.

“Dnevno opazujemo razmere in prilagajmo notranje ukrepe, kjer je treba, zaposlene prerazporedimo in vključimo notranje rezerve. V zelo zaostrenih razmerah je tudi začasno zaprtje katere od trgovin ena od možnosti, seveda pa bomo naredili vse, da bomo preskrbo ohranili nemoteno,” so zagotovili v omenjenem trgovskem podjetju.

Tudi v Tušu se je delež odsotnosti v zadnjem času povečal, a delovni procesi potekajo nemoteno, saj jih prilagajajo razmeram tudi s prerazporejanjem kadrov po službah in lokacijah. Kot so pojasnili za STA, večjih težav ne zaznavajo, saj so se nanje pripravili z različnimi scenariji in ukrepi. Težav z zalogami prav tako nimajo, saj blago dobavljajo v poslovalnice iz lastnega centralnega skladišča.

V Luki Koper so za STA povedali, da imajo že od izbruha epidemije natančno opredeljen semafor ukrepov, trenutno pa je v veljavi najvišja stopnja. Glede na to, da v primeru okužbe pri zaposlenem sledijo vsem stikom, ugotavljajo, da velika večina okužb prihaja iz domačega okolja, in ne z delovnih mest, podatki, ki jih zbirajo vsak dan, pa kažejo, da se krivulja umirja.

“V minulem tednu se je tudi pri nas število obolelih in s tem karanten povečevalo, kar predstavlja izziv pri zagotavljanju zadostnega števila kadrov, predvsem na terminalih, ki so trenutno bolj obremenjeni,” je povedal Sebastjan Šik, a dodal, da so kljub temu uspeli kolikor toliko nemoteno zagotavljati vse storitve.

V mariborsko-zreškem podjetju Weiler Abrasives so razmere po besedah predsednika uprave Jožeta Kaligara še obvladljive, čeprav delež odsotnih že presega deset odstotkov. Vseeno načrtovano proizvodnjo zagotavljajo v celoti in ocenjujejo, da se razmere v naslednjih tednih ne bodo neobvladljivo poslabšale.

V Pivki Perutninarstvo je od skupaj 550 zaposlenih zaradi karantene in izolacije trenutno odsotnih 45 zaposlenih iz različnih enot in oddelkov, razmere pa ves čas spremljajo in krepijo preventivne ukrepe.

Kot je za STA povedal predsednik uprave Janez Rebec, vsaka odsotnost zaposlenega predstavlja skrb in terja prilagajanja. “Več je lahko težav, ko gre za delovna mesta, ki zahtevajo specializirano znanje ali če bi bil odsoten celoten oddelek. Trenutno nimamo ozkih grl, tako da proces poteka nemoteno in varno,” je dodal.

Tudi v celjski Cinkarni se srečujejo s povečanim številom okuženih glede na pretekla obdobje, saj znaša odsotnost zaradi izolacije in karanten dobre tri odstotke zaposlenih. Kljub temu zagotavljajo nemoteno delovanje poslovnih procesov v skladu z načrtom, so pojasnili za STA in dodali, da so za preprečevanje širjenja okužb med drugim v največji možni meri omejili stike med zaposlenimi.

V Pivovarni Laško Union služba za varnost in zdravje pri delu redno spremlja razmere ter pravočasno uvaja ustrezne zaščitne ukrepe. Kot so povedali za STA, dnevno potekajo razporeditve in prilagoditve organizacije dela izmen, predvsem v oskrbni verigi, a še vedno delujejo v skladu z načrti, ob tem pa neprekinjeno poteka tudi proces zaposlovanja.

“Predvsem intenzivno zaposlujemo v Laškem, kar ni povezano z okužbami, pač pa je skladno s poslovnim načrtom za leto 2022 ter daljšo poslovno strategijo do leta 2025,” so še pojasnili.

Med večjimi delodajalci v državi je tudi Pošta Slovenije, ki mora zagotavljati pravočasno dostavo pisemskih in drugih pošiljk. Kot so sporočili za STA, v zadnjem času sicer opažajo večje število okužb, kljub temu pa izvajanje storitev poteka za zdaj nemoteno.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več