Žakelj z gasilci o sredstvih za opremo in tehniko

V okviru vladnega obiska v Posavju je državni sekretar na ministrstvu za obrambo Janez Žakelj v torek in včeraj obiskal občine Sevnica, Brežice in Bistrica ob Sotli. Obiski so potekali v znamenju gasilske dejavnosti, z gasilci je govoril tudi o povečanju sredstev za gasilsko opremo in tehniko, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Ob obisku v prostovoljnem gasilskem društvu Bistrica ob Sotli je Žakelj predstavil ukrepe za izboljšanje položaja gasilcev, med drugim tudi zvišanje sredstev na razpisu za gasilsko opremo in tehniko. Leta 2020 je bilo v ta namen na razpolago 1,7 milijona evrov, lani 2,4 milijona, letos pa se sredstva zvišujejo na 2,6 milijona evrov. Razpis bo objavljen v prihodnjih tednih, so zapisali na ministrstvu.

V Sevnici se je Žakelj srečal z županom Srečkom Ocvirkom, Gasilsko zvezo Sevnica in predstavniki zaščite in reševanja. Slednji so mu predstavili svoje delo in izzive, s katerimi se soočajo. Med načrte sodi tudi nakup avtolestve, ki bo še pripomogla k učinkovitejšemu posredovanju ob nesrečah. Nakup namerava sofinancirati tudi ministrstvo za obrambo, so dodali.

V Brežicah je državni sekretar obiskal krojaštvo Rožman, kjer izdelujejo gasilske uniforme. Krojaštvo zagotavlja uniforme za kar 80 odstotkov slovenskih gasilcev, letno pa jih sešijejo približno dva tisoč, so izpostavili na ministrstvu.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več