Faktor: Eksodus Hrvatov

V 74. oddaji 5. sezone oddaje Faktor na TV3 je voditelj Aljuš Pertinač skupaj z njihovim stalnim komentatorjem Tinom Mamićem spregovoril o popisu prebivalstva na Hrvaškem in o eksodusu Hrvatov.

Hrvaška je sredi covid epidemije izvedla popis prebivalstva, ki je lahko bil tudi elektronski. Kdor se je tako odločil, se je lahko sam popisal. Odziv na elektronski popis je bil kar velik, saj se je na ta način popisala kar polovica hrvaškega prebivalstva.

“Tak način popisa je lahko zgled tudi za Slovenijo, ki popisa prebivalstva ni izvedla že dolgih 20 let, kar je škoda, predvsem zaradi narodnostne in verske sestave, zaradi demografskih podatkov, sociologije, znanosti.” je poudaril Tino Mamić.

Hrvaška je zadnji popis prebivalstva izvedla 10 let nazaj. Rezultati tokratnega popisa niso tako pozitivni kot sama izvedba popisa, saj je število prebivalcev najnižje po letu 1948. Od prejšnjega popisa pred desetimi leti je število prebivalcev za 400.000 manjše.

Številke so šokantne, niso samo presenetljive, gre namreč za ogromno ljudi. Njihove projekcije do leta 2051 so napovedovale, da bo v tem času ob popisu prebivalstva približno 4,2 milijona prebivalcev, kar so decembra 2021 ob zaključku popisa tudi oznanili kot začasni rezultat. Zato so Hrvatje sedaj, ob uradnih podatkih popisa prebivalstva, v šoku, saj je bilo popisanih manj kot 3,9 milijona prebivalcev. To pomeni, da je od leta 1991 za cel milijon Hrvatov manj. Skoraj polovica tega milijona manj je samo v zadnjem desetletju je še povedal Tino Mamić, ki ta rezultat delno pripisuje tudi vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Takrat se je namreč trg dela sprostil tudi za hrvaške državljane. Vsekakor pa je to številka, ki daje misliti.

Kaj se lahko iz tega nauči Slovenija? Kaj o tem meni in kaj predlaga Tino Mamić?

Njegove odgovore in predloge najdete v oddaji Faktor #678, ki si jo v celoti lahko ogledate na povezavi s klikom TUKAJ.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več