Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino: Izjava za javnost

Zanikovanje znanstvenih spoznanj nosi polno odgovornost zaradi več tisoč mrtvih pri nas ob epidemiji Covid-19. Ljudje iz večinsko idejno sorodnega kroga so se z enako vnemo vrgli v obračunavanje z dr. Jožetom Možino, ki je v oddaji Utrip na nacionalni televiziji predstavil zgolj pričevanja onih, ki so doživljali takratno tragedijo v Dražgošah. Ne želijo samo nadaljevati z pohabljanjem in zlorabo slovenskega zgodovinskega spomina, ampak obdržati premoč ideologije nad znanostjo in resnico.

Dražgoška bitka januarja 1942 zaradi 41 zverinsko pobitih domačinov in devetih padlih partizanov zasluži pietetni spomin. Ne prof. dr. Metod Mikuž, ne prof. dr. Tone Ferenc kot njegov naslednik na prvi jugoslovanski katedri za novejšo zgodovino, ki je vključevala tudi proučevanje partizanskega boja in revolucije, boja pri Dražgošah nista zanikala. Označevala sta jo kot spopad s tragičnimi posledicami tako za partizansko gibanje kot tamkajšnje civilno prebivalstvo. Bila je posledica vojaškega neznanja in podcenjevanja okupatorjeve moči ter njegove izurjenosti v frontalnem boju. Mednarodno je nanjo vplivala predvsem zaustavitev nemškega prodora pred Moskvo ter pričakovanje bliskovite sovjetske protiofenzive in bližnje končne zmage. Ta naj ne bi zgolj končala nemško okupacijo pri nas, ampak naj bi prinesla in utrdila tudi nov družbenopolitični sistem. Za to se je zavzemal tudi takratni poveljnik partizanov v Dražgošah.

Zgodovinsko društvo se ne vtika v potrebe političnih manipulacij predvolilnega časa, ampak najostreje protestira zoper nadaljevanje protiznanstvene histerije za potrebe dnevne politike. Ne žrtve II. svetovne vojne, ne tudi zadnje povezane z epidemijo Covid-19, tega ne dovoljujejo. Takšno ravnanje je najhujša manifestacija antihumanizma in totalitarizma v najbolj primitivni obliki. Dr. Jože Možina je  po vseh pravilih znanosti doktoriral iz zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Z napadi nanj se ne obračunava samo z ustanovo, ki mu je doktorat podelila, ampak z vsemi, ki si prizadevajo za spoštovanje znanstvenega dela in znanstvenih spoznanj. Če ima kdo protiargumente in dokaze, da pričevalci lažejo, naj to stori na običajen in dostojen način z navajanjem nasprotnih dejstev!

Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino

Fotografija: dr. Jože Možina, arhiv Vipavska

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več