Na današnji dan: Slovenski naborniki

S profesionalizacijo Slovenske vojske leta 2003 so ostali slovenski naborniki samo še spomin. Kljub temu je bil 20. januar 1992 pomemben dan, saj so imenovali poveljstva učnih centrov TO Cerklje ob Krki, Kranj, Postojna, Ljubljana, Vrhnika, Slovenska Bistrica ter pozneje še Ptuj. S tem se je začelo sistematično usposabljanje vojakov nabornikov.

Naborniki so prišli na služenje vojaškega roka in se začeli usposabljati v začetku aprila. Učni program in načrt je bil predpisan na osnovi analize usposabljanja prve poskusne generacije, ki se je usposabljala na Igu in v Pekrah, ter je obsegal trimesečno usposabljanje vojakov posameznikov in njihovo delovanje v okviru oddelka. Specialistično usposabljanje se je nadaljevalo v pozneje oblikovanih bojnih bataljonih posameznih brigad TO.

Od aprila 1990 do aprila 1992 je bila po dolgih desetletjih, ki so minila od ustanovitve slovenske vojske generala Maistra, ter vmesnih, na koncu neuspelih, podobnih poskusih slovenske partizanske in slovenske narodne vojske, ustanovljena oborožena sila slovenskega naroda, slovenska vojska. Po vojni se je TO hitro preoblikovala iz rezervne v naborniško vojsko s profesionalnim jedrom.

Naslovnica: Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več