Poklukar: Ob tokratnih Dnevih cepljenja se je celotna družba mobilizirala

Janez Poklukar

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj obiskal Thermano Laško, ki med drugim izvaja tudi rehabilitacijo bolnikov po prebolelem covidu-19. Kot je ob obisku ocenil minister, se je celotna družba mobilizirala ob tokratnih Dnevih cepljenja, ki so se začeli včeraj in bodo potekali do sobote. Znova pa je pozval državljane k cepljenju proti covidu-19.

Poklukar je dejal, da je dopoldne obiskal tudi cepilno mesto v enem izmed ljubljanskih nakupovalnih središčih, kjer je vladalo veliko zanimanje za cepljenje. Po njegovih besedah nam to lahko pomaga, da bomo skupaj obvladali epidemijo covida-19 in se vrnili v življenje, ki smo ga poznali pred epidemijo.

Kot dober primer je izpostavil Kranjsko Goro, ki ima najvišjo precepljenost v državi. Konec tedna bodo v tem kraju ponovno organizirali cepljenje, je napovedal minister.

Postregel je s podatkom, da je trenutno na intenzivnih posteljah po slovenskih bolnišnicah 153 covidnih bolnikov, med njimi je 90 odstotkov necepljenih. V Thermani Laško pa je trenutno na postcovidni rehabilitaciji 27 bolnikov, doslej so jih skupno v teh termah obravnavali 120. Povprečna starost tovrstnih bolnikov je 65 let.

Minister je obiskal tudi Terme Dobrna, kjer se je z vodstvom družbe usklajeval glede postelj za postcovidno rehabilitacijo.

O morebitnem ponovnem zapiranju šol v primeru poslabšanja epidemioloških razmer v državi je Poklukar dejal, da o tem za zdaj ne razmišljajo. Če bo prišlo do zapiranja države, pa bodo šole zadnje, ki jih bodo zaprli, je poudaril.

Poklukar je v izjavi napovedal tudi, da bo v petek vlada predvidoma odločala o spremembah glede karanten po visokorizičnem stiku z osebo, ki je okužena s koronavirusom. Kot je dejal, bodo novosti, ki naj bi začele veljati v prihodnjem tednu, skupaj z epidemiologi javnosti predvidoma predstavili v petek.

Ob tem je namignil, da bi lahko v prihodnjih dneh prišlo do sprememb glede dostopa do PCR-testiranja. V Sloveniji se zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron namreč bližamo maksimalnim kapacitetam PCR-testiranja. Več podrobnosti naj bi bilo po njegovih besedah znanih v prihodnjih dneh.

Napovedal je, da bo skladno s sprejetim zakonom o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih 2021 do 2031 razpis za investicije na primarnem nivoju zdravstva predvidoma objavljen v prihodnjih dneh. Zakon sicer za naložbe na primarnem nivoju skupaj predvideva proračunska sredstva v višini 200 milijonov evrov.

Minister je odgovoril tudi na vprašanje o pogajanjih s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides glede plač zdravnikov. Pojasnil je, da na ministrstvu pripravljajo izhodišča za pogajanja. “Želimo si, da se ta izhodišča v prihodnjih dneh pripravi do te mere, da jih lahko sprejme tudi vlada in da predstavnike Fidesa lahko povabimo na uradna pogajanja,” je dejal.

Glede poteka aprilskih parlamentarnih volitev, kjer se poraja vprašanje načina udeležbe oseb v samoizolaciji in karanteni, je napovedal, da bo z epidemiologi v prihodnjih dneh glede tega gotovo treba doseči dogovor. Po njegovih besedah je trenutno najbolj pomembno vprašanje poteka zimskega roka poklicne mature. “Tukaj bomo praviloma šli po lanskoletnem protokolu in skladno s tem bo predstavljen protokol za izvajanje volitev, če bo prišlo do kakšne dileme,” je pojasnil.

Direktorica Zdravstvenega doma Laško Janja Knapič je dejala, da so v prvi akciji cepljenja decembra cepili okrog 50 ljudi. Včeraj je največ ljudi prišlo po drugi in tretji odmerek cepiva.

Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer in direktorica Thermane Laško Mojca Leskovar pa sta opozorila na precejšen upad kongresnega turizma. Kot je ocenil Altbauer, bi vlada morala izdatno finančno pomagati tej veji turizma, da ne bo propadla.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več