Na današnji dan: Stavka zasavskih rudarjev

V Trbovljah in Hrastniku je izbruhnila dvodnevna stavka rudarjev, ki ji je 16. sledila še solidarnostna stavka rudarjev v Zagorju.

Šlo je za prvo organizirano in množično stavko v socialistični Jugoslaviji. Rudarji so štrajkali zaradi nizkih plač, ki so jih dobivali zaradi administrativno določenih cen v Beogradu. Skupaj je stavkalo 4000 od 4200 slovenskih rudarjev. Stavka je v političnem vodstvu povzročila veliko vznemirjenje, predvsem pa je ovrgla dotedanje prepričanje, da samoupravni socializem zagotavlja miren in nekonflikten razvoj.

Oblast je ob stavki ukrepala hitro in odločno, vendar nenasilno, čeprav je Edvard Kardelj na plenumu centralnega komiteja ZKS 24. januarja 1958 opozoril, ≫da je bil zgolj slučaj, da tudi v Trbovljah ni bilo treba intervenirati z orožjem≪, saj ≫smo mi bili pripravljeni tudi na to in ne bomo nič pomišljali, če bi si kdo drznil dvigniti roko nad socialistične pridobitve našega delovnega ljudstva≪.

Analiza stavke je prerasla v razpravo o političnih razmerah v državi. Ta je pokazala, da vzrok za stavko niso bile samo nizke plače in slabe delovne razmere revirskih rudarjev, ampak tudi občutek zapostavljenosti Slovenije v primerjavi s federacijo in protijugoslovansko razpoloženje, ki naj bi vladalo povsod po državi. Razprava je hkrati sprožila problem odnosov med republikami in načela tudi nacionalno vprašanje.

Fotografija: Trbovlje/Wikipedija

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več
[obvestilnik logo="prikazi" target="_blank"]