Pričevalci: Resnična dražgoška bitka

Včeraj zvečer so na predlog gledalcev na TV SLO 1 ponovno predvajali oddajo Pričevalci, vsem dobro znanega avtorja Jožeta Možine, z domačinoma iz Dražgoš, Minko Hobjan in Francem Kavčičem. Oba sta danes, žal, že pokojna.

Posnetek njunega pričevanja si lahko ogledate na povezavi TUKAJ.

“Kar Minka recite, ni treba gospa, sem kmečka punca,” takrat začne svoje pričevanje Minka. Oddajo so prvič predvajali v začetku januarja leta 2015.

Kakšna je bila dražgoška bitka v spominu dveh domačinov živo pripovedujeta takrat 97-letna Minka in 83-letni Franc; spopad v katerem je bilo ubitih 9 partizanov in 27 Nemcev je bil predvsem nepotrebna tragedija za nezaščiteno vas, ki je takrat izgubila 41 prebivalcev. Po vojni so jih hoteli kot primer socialistične izgradnje naseliti v dva stanovanjska bloka s skupnim hlevom, a Dražgošani so se ogorčeno uprli.

Vir: Jože Možina, TV SLO

DELITE
Ne spreglejte
post-image
Aktualno

Protestna izjava

Podpisani predstavniki slovenske civilne družbe v imenu članov, plačnikov RTV-prispevka, protestiramo zoper politični kadrovski cunami, s katerim vladajoča politika po svojih nameščencih v organih RTV Slovenija izničuje še zadnje...
Naloži več