Pomemben vsak odmerek cepiva proti covidu-19

cepivo

Epidemiologi pozivajo slovensko javnost k udeležbi na Dnevih cepljenja, da bi dosegli večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19 in s tem lažje prenesli pritisk koronavirusne različice omikron. Vsak odmerek cepiva je pomemben, še posebej ključen pa je poživitveni, je včeraj dejal predstojnik mariborske območne enote NIJZ Zoran Simonovič.

“Študije so pokazale, da imajo osebe, ki so nedavno prejele tretji, poživitveni odmerek cepiva, za kar 88 odstotkov zmanjšane možnosti, da bodo ob okužbi z različico omikron potrebovale bolnišnično zdravljenje. Z vsakim odmerkom cepljenja ojačamo našo imunost pred koronavirusnimi okužbami in s tem zmanjšamo tveganje za težji potek bolezni,” je Simonovič pojasnil v izjavi za medije v Mariboru.

“Cepljenje, čeprav nekoliko manj učinkovito pri sami zaščiti pred omikron okužbo, še vedno dokazano zelo zmanjša tveganje za težji potek bolezni. S tem ko imamo dobro precepljenost v populaciji, zmanjšamo breme zdravljenja koronavirusnih pacientov in predvsem zmanjšamo pritisk na zdravljenje v enotah intenzivne terapije,” je še povedal predstavnik Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zanesljivih podatkov, da naj omikron ne bi povzročal hospitalizacije večjega števila ljudi, po njegovih besedah ni. Takšne domneve namreč prihajajo le iz držav z visoko precepljenostjo prebivalstva, med katerimi pa ni Slovenije. Zato ni mogoče napovedati, kako bo potekal ta izbruh pri nas, je povedal Simonovič.

V Sloveniji se omikron širi z zahoda proti vzhodu države. V Podravju se trenutno okoli 50 odstotkov okužb nanaša na omikron, v prihodnjih dneh pa je pričakovati naraščanje tega deleža in posledično večjo rast števila okuženih.

“V zelo kratkem časovnem intervalu bomo doživeli veliko število obolelih in veliko število tistih, ki bodo zaradi kontaktov odsotni. Preprečiti moramo, da bi nam zato padlo delo v kritični infrastrukturi, od katere smo dnevno odvisni. Če bomo pustili virusu, da se nekontrolirano širi, se nam lahko zgodi prav to,” je dodal direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor Jernej Završnik. “Dnevi cepljenja so namenjeni temu, da to preprečimo,” je dodal.

“Kar smo se do zdaj naučili, je, da to epidemijo lahko obvladamo samo z ustrezno precepljenostjo in spoštovanjem osnovnih epidemioloških načel, torej da nosimo zaščitno masko, predvsem v zaprtih prostorih, da se ne družimo z velikim številom ljudi, še posebej v zaprtih prostorih, da si razkužujemo roke in da vzdržujemo razdajo,” je še povedal.

V prejšnji takšni akciji pred božičem je bil v mariborskem zdravstvenem domu velik odziv, zato tudi tokrat pričakujejo višjo udeležbo kot v ostalih dneh.

Dnevi cepljenja bodo potekali v četrtek, petek in soboto od 8. do 20. ure v njihovem cepilnem centru na Jezdarski v Mariboru. Izvajali jih bodo tudi v okoliških občinah, kjer je bil v prejšnji akciji najboljši odziv (Miklavž, Ruše, Selnica, Rače, Šentilj, Duplek), ter v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor od 8. do 20. ure na cepilnem mestu pred stavbo oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

V enakem terminu bo akcija na Ptuju. Ker je v Spodnjem Podravju teren precej razpršen, so se po besedah direktorice Zdravstvenega doma Ptuj Metke Petek Uhan odločili v bolj oddaljene kraje poslati tudi mobilne enote. V četrtek bodo tako v občinah Podlehnik, Gorišnica, Markovci, Kidričevo in Majšperk, v petek pa še v občinah Zavrč in Žetale. Ob tem posebej poudarja, da od tega tedna naprej cepljenja na Ptuju ne opravljajo več v kulturnem domu Breg, pač pa jih izvajajo v drugem nadstropju zdravstvenega doma.

“S tem želimo doseči, da bi se precepljenost na našem območju dvignili. Večinoma k nam prihajajo zdaj po tretji odmerek, medtem ko je zanimanje za prvega precej manjše. Prvi dnevi cepljenja so nas pozitivno presenetili, saj se je v tistem času cepilo več kot 1600 ljudi, potem ko je interes nekaj časa že padal,” je dejala Petek Uhanova. Kot je še dodala, dejstvo, da nekatere občine v regiji spadajo med najslabše precepljene v Sloveniji, kot sta Trnovska vas in Sveti Andraž, pripisuje tudi temu, da se je marsikdo cepil v Avstriji, kamor odhajajo na delo.

Dnevom cepljenja se vse tri dni med 8. in 20. uro pridružujejo tudi v Zdravstvenem domu Lenart. V omenjeni ustanovi sicer cepijo proti covidu-19 vsak delovni dan dopoldne ali popoldne; od začetka tega leta so po besedah direktorja Jožefa Krambergerja cepili 650 ljudi, od tega največ, 637, s poživitvenim odmerkom.

Tudi v lenarški občini se število okuženih z novim koronavirusom povečuje. “Od 1. do 10. januarja smo naredili 576 PCR-testov in 48 odstotkov je pozitivnih. Hitrih antigenskih testov smo naredili 1550, od tega je bilo deset odstotkov pozitivnih,” je v včerajšnji izjavi za medije še povedal direktor.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več